Нивото на железопътните товарни превози в България от началото на ...

Нивото на железопътните товарни превози в България от началото на

Войната в Украйна увеличи товарните превози над нивото от предпандемичната 2019 г.

Нивото на железопътните товарни транспорти в България от началото на годината бе възобновено, даже вървим нагоре по отношение на предпандемичната 2019 година, тъй като по отношение на войната в Украйна транспортите се усилват. Това сподели Деян Боев, шеф на звено "БДЖ - Товарни транспорти " – Варна, в предаването „ Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Основните клиенти на БДЖ „ Товарни превози” са производителите на горива, каолин и цимент. Превозваме каолин за заводите за произвеждане на керамика и теракот в Италия. Заради спрения експорт на каолин от Украйна, стартира експорт от България през пристанище Варна. Превозваните горива от нас са единствено за експорт. Изнасяме бензин и дизел за Румъния и Украйна. Компания БДЖ към този момент не е превозвала украинско зърно и слънчоглед. То се внася в България с баржи до Русе и по-късно се транспортира с коли до клиентите, които го изкупуват, описа събеседникът.

Системата „ Гранични преходи” сега е съвсем задръстена, сподели Боев и показа, че тази заран в 08.30 часа на общата гранична гара „ Русе Разпределителна” е имало 10 чакащи влака в посока Румъния, а някои от тях чакат от 7-8 дни.

Ако се реализира концепцията за основаване на Консорциум от български жп и логистични компании, който да поеме граничния железопътен надзор по нашите граници, то тогава ще е ясно кой ще носи отговорност за това, което се случва по граничните преходи, посочи събеседникът.

Идеята би трябвало да се усъвършенства, да се направи обща среща с всички жп превозвачи и още от отправните гари, където се генерира товарът, да се знаят маршрутите и да има поредност на пропускане на влаковете в двете направления, с цел да не стават тапи, уточни Боев.

Тази процедура се ползва в други европейски страни.

„ Системата е работеща и може да се направи и тук”, сподели събеседникът и добави, че има логичност пилотните планове да бъдат на двата най-натоварени контролно-пропускателни пункта – Капитан Андреево и Русе.

Попитан дали е допустимо Варна да се трансформира в хъб за реекспорт на украинско зърно и други селскостопански артикули от Украйна Боев сподели, че невъзможни неща няма, само че че сега пристанището не е готово за даване на такива услуги, тъй като няма нужните уреди за приемане и запазване на задоволително количество зърно.

Боев показа, че част от клиентите на румънското пристанище Констанца са се насочили към пристанището във Варна и изрази вяра те да бъдат обслужени сполучливо.

Основен съперник на жп превоза в България за късите дистанции е автомобилният превоз, сподели гостът и даде образец с капиталов план във варненското пристанище.

„ Преди пет години на пристанище Варна частни вложители направиха зърноразтоварище за жп вагони. Много добра концепция и доста добра реализация. Оттогава за разтоварване там е влезнал единствено един единствен трен – пробният. Причина за това е, че автомобилният превоз е по-евтин в България и се избира за транспорт на товари”.

Целия диалог вижте във видеото.

Всички посетители на предаването „ Бизнес старт” може да гледате.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg