Нивото на езерото Гарда в Италия, което е и най-голямото

...
Нивото на езерото Гарда в Италия, което е и най-голямото
Коментари Харесай

Заради сушата езерото Гарда в Италия се сви до рекордни нива

Нивото на езерото Гарда в Италия, което е и най-голямото в страната, доближи близо рекордно ниските равнища, регистрирани през 2003 година и 2007 година поради продължителната суша, която също е най-тежката в страната от десетилетия, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Туристи, прииждащи в региона на езерото, откриват много по-различен от нормалното пейзаж спрямо предходните години .

Сега на местата, на които преди имаше вода, има оголени камъни.

В Северна Италия от месеци не е имало обилни и продължителни дъждове .

Снеговалежите тази година белязаха 70-процентен спад. Това докара и до понижаване на равнището на река По, което пък аргументи вреди за милиарди евро за фермерите, които разчитаха на реката за напояване на обработваемите си площи. За да компенсират това, управляващите разрешиха повече вода да се оттича от езерото Гарда към локалните реки - 70 кубични метра на секунда, само че през втората половина на юли понижиха това количество, с цел да защитят самото езеро и туризма до него.

Сега ежедневно езерото губи по два сантиметра от равнището си.

А в същото време температурата на водата е над междинната за август и е 26 градуса по Целзий по отношение на нормалните 22 градуса, което се приближава до междинното за водата на Карибско море (27 градуса), споделят локалните управляващи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР