Нивото на безработица във Великобритания нарасна през третото тримесечие до

...
Нивото на безработица във Великобритания нарасна през третото тримесечие до
Коментари Харесай

Рекордни съкращения във Великобритания през третото тримесечие

Нивото на безработица във Англия набъбна през третото тримесечие до близо 4-годишен връх, до момента в който съкращенията доближиха рекорден брой, демонстрират данни на формалната английска статистика ONS. Това е явен знак за внезапно утежняване на английския трудов пазар още преди прелюдия през ноември нови локдаун в страната, целящ да ограничи мощната втора вълна на коронавирусна пандемия, осведоми БНР. 

През трите месеца до края на септември безработицата в Обединеното кралство се увеличи до 4,8% от 4,1% през второто тримесечие на годината и по отношение на 4,5% през август, като това е най-високо равнище от ноември 2016 г. В същото време равнището на претовареност продължи да се намалява, достигайки през третото тримесечие 75,3% по отношение на 75,9% през предходното тримесечие, като заетостта се сви със 164 хиляди.

Нивото на претовареност понижава от началото на пандемията от ковид, до момента в който безработицата се усилва внезапно, макар че през последните месеци броят на хората, краткотрайно отсъстващи от работа, спадна от пиковете, достигнати през април и май (по време на първата вълна на пандемията и въведената първа национална карантина).

Според ONS съкращенията през третото тримесечие обаче се усилиха с цели 181 хиляди по отношение на предходното тримесечие, достигайки рекордните 314 хиляди. В същото време междинните приходи, в това число бонусите , се усилиха с 1,3% на годишна база, до момента в който заплатите без бонусите набъбнаха с 1,9 на 100.

През предходната седмица Английската централна банка предвижда, че нивото на безработица във Англия ще доближи 6,3% до края на тази година, след което ще удари връх от близо 8% през второто тримесечие на идната година. 

По същото време финансовият министър Риши Сунак удължи до края на март скъпоструващата държавна коронавирусна скица за опазване на работните места, посредством която се обезпечава 80% от заплащането на краткотрайно съкратени служащи. Той разгласи милиарди лири и за други форми на държавна поддръжка.

След днешните слаби данни Риши Сунак уточни, че те " акцентират мащаба на предизвикването, пред което сме изправени ".  " Искам да успокоя всеки, който се тормози от идните зимни месеци, че ще продължим да поддържаме засегнатите ", уточни той след публикуването на данните, оповестява Ройтерс.

Английската централна банка чака, че към 5,5 милиона трудещите се ще се нуждаят от поддръжка по тази стратегия по време на новият локдаун в цяла Англия, въведен през ноември, по отношение на малко над 2 милиона през месец октомври. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР