Нивата на метан в атмосферата скочиха рязко през последната година,

...
Коментари Харесай

Въпреки пандемията емисиите на метан са рекордно високи през 2020 г.

Нивата на метан в атмосферата скочиха внезапно през последната година, отбелязвайки най-големия растеж от началото на измерванията през 1983 година Нови данни на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания на Съединени американски щати сочат, че метанът и въглеродният диоксид са достигнали рекордни равнища в атмосферата през 2020 година, макар че пандемията краткотрайно спря съвсем цялото произвеждане в света.

Лори Брюхуилър, физик в Националната организация, споделя пред Financial Times, че скокът на излъчванията на метан е, меко казано, " неочакван и стеснителен ". " Обикновено не чакаме внезапни промени в границите на една година и повода за данните е неразбираема за нас ", твърди Брюхуилър.

Метанът, който има 28 пъти по-мащабно влияние върху атмосферата от въглеродния диоксид, се получава от изкопаемите горива, само че и от микробни източници в депа, влажни зони, оризища и отглеждане на животни. Около 60% от излъчванията му се дължат на човешка активност.

Данните на Националната организация сочат, че концентрациите на метан са се нараснали с 14.7 елементи на милиард през 2020 година при растеж от 412.5 елементи на милион при въглеродния диоксид. Според организацията излъчванията на въглероден диоксид са нарастнали с 12% за последните две десетилетия. При краткотрайното затваряне на промишлени предприятия предходната година равнищата на CO2 се намалиха с 6%, само че бързо се върнаха към предходните си стойности при възобновяването на произвеждане.

Професор Юън Нисбет от Royal Holloway University of London също изрече терзанията си. Според него внезапното повишаване на метановите излъчвания се дължи на нарастването на излъчванията от влажните зони и тропиците, които стават все по-горещи в резултат на световното стопляне. Това на собствен ред задвижва високо обособяване на метан, който пък способства за парниковия резултат и измененията в климата.
Русия и Съединени американски щати изхвърлят една трета от метановите излъчвания.
Друга догадка е, че способността на атмосферата да " почиства " метана посредством разграждането му с течение на времето е намаляла. " Затоплящата се планета може да аргументи повече естествени излъчвания на метан ", споделя Дърууд Зелке, президент на Института за ръководство и стабилно развиване - благотворителна организация, основана във Вашингтон, която се концентрира върху краткотрайните замърсители на климата като метан. Намаляването на излъчванията на метан може да забави световното стопляне по-бързо, в сравнение с намаляването на тези на въглеродния диоксид, счита той, защото метанът не се задържа толкоз дълго в атмосферата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР