Нивата на конфликтност в световен мащаб бележат ръст от началото

...
Нивата на конфликтност в световен мащаб бележат ръст от началото
Коментари Харесай

От началото на пандемията се наблюдава ръст на конфликтите

Нивата на конфликтност в международен мащаб бележат растеж от началото на коронавирусната пандемия, сочи оповестен през днешния ден от Института за стопанска система и мир (Institute for Economics and Peace) годишен отчет - " Глобален показател на мира ", представен от ДПА.

Докладът, който прави оценка обстановката през 2020 година, сочи, че споровете по света бележат растеж за девети път от 12 години.

Основателят на института Стив Килелеа съобщи, че причина за това е пандемията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въпреки че общите равнища на спорове и тероризъм са намалели през 2020 година, политическата неустойчивост и съпроводените с принуждение митинги са отбелязали растеж, сподели Килелеа.

Той добави, че икономическите последствия от пандемията ще основат още по-голяма неустановеност, изключително в страните, които са изпитвали компликации и преди експлоадирането ѝ.

Възстановяването евентуално също ще бъде извънредно неравномерно, което поражда риск от още по-голям раздор, сподели анализаторът.

Като цяло отчетът записва повече от 5000 съпроводени с принуждение събития, свързани с пандемията сред януари 2020 година и април тази година.

Двайсет и пет страни са претърпели огромен брой съпроводени с принуждение митинги, до момента в който единствено осем са подобрили ситуацията си по този индикатор.

Ситуацията се е влошила в Беларус, Мианма и Русия, където имаше полицейско принуждение против протестиращи.

Масовите вълнения набъбнаха внезапно в Съединени американски щати през обсъждания интервал освен поради пандемията, само че също и частично заради разрастването на придвижването " Животът на чернокожите има значение ", както и щурма на Капитолия във Вашингтон през януари.

За съпоставяне равнищата на убийствата, смъртните случаи вследствие на тероризъм и престъпността са намалели доста на доста места по света, макар че обстановката се разграничава доста в другите региони.

В Афганистан, Бразилия, Южна Африка и Мексико, да вземем за пример, повече от половината от популацията споделят, че насилието е най-големият риск за ежедневната им сигурност.

В световния показател на мира за 2020 година, обхващащ 163 страни, България е на 27-мо място, с една позиция по-нагоре спрямо предходната година. Исландия продължава да оглавява листата на най-мирните страни и задържа тази позиция от 2008 година, следвана от Нова Зеландия, Дания и Португалия.

На дъното на класацията е Афганистан, преди него са Йемен и Сирия. В класацията на 36-те европейски страни България е на 20-та позиция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР