Нито капка от язовирите за промишлени нуждиИмаме минерална, но не

...
Нито капка от язовирите за промишлени нуждиИмаме минерална, но не
Коментари Харесай

Водата свършва, пестете я!

Нито капка от язовирите за промишлени нуждиИмаме минерална, само че не и питейна. Още една суха година и следва злополука, предизвестява проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов, математик и политик, учител в Университета по архитектура, строителство и геодезия

- Проф. Константинов, Народното събрание избра номинирания от " Обединени патриоти " Емил Димитров-Ревизоро за екоминистър на мястото на задържания Нено Димов. Какви са възможностите му да се оправи, като имаме поради, че той не е еколог?
- Кандидатурата му е на първо място политическа. Да се надяваме, че той ще назначи нужните квалифицирани фрагменти, защото явно подобен експертен капацитет до момента липсваше, с цел да се докарат нещата дотук.
- Водната рецесия ще докара ли до политическа дестабилизация?
- Не е това значимото. Важното е да бъдат решени проблемите с водата на България, тъй като това са фундаментално значими въпроси и освен за нас. Текат доста тежки години за целия свят в това число и за нас. Противно на това, което доста хора си мислят, казусът с водата в България не стои доста добре. Ние не сме кой знае какъв брой водна страна. Вярно е, че имаме минерални изворни води, само че що се касае до сладката вода от общ темперамент, не сме доста добре измежду европейските страни. Тоест за нас това е проблем. Трябва да са ясни няколко неща. От в този момент нататък водата в язовирите, която е за питейни потребности, не би трябвало повече да се употребява за промишлени цели. Всички промишлени предприятия да бъдат по този начин положителни да разработят лични източници на вода. Искам да напомня един не доста прочут факт, че на всеки литър вода, който се намира на повърхността на земята, има 50 литра, които се намират под повърхността. А апропо количеството на сладката вода е единствено 2 стотни от % от всичката вода.
Не два %, а две стотни от %. Тоест една петхилядна част от % е сладката вода. Докато примерно студените води са от порядъка на 1%, т.е. 50 пъти повече. Казвам тези цифри, с цел да е ясно, че някъде под нас постоянно се намират водни източници. Просто би трябвало да се извършат сондажи и тази вода да се употребява най-малко за промишлени цели.
- Ако се върнем във времето, с какво властта у нас през 30-те години преход способства за тази водна рецесия?
- Властта в България през тези 30 година по-скоро не оказа помощ да се решат съществуващите проблеми. Искам да напомня, че преди 25 година беше източен язовир " Искър ", което е ужасно сложна задача, би трябвало да си доста огромен глупак, с цел да източиш язовир " Искър ". Това е един язовир с 600 млн. куб. м водоизместимост - те съумяха да го източат в края на 94-та година и 95-а. За да въртят две дребни електростанции - " Пасарел " и " Кокаляне ", които създават незначително количество ток на фона на общото произвеждане, и да зареждат " Кремиковци ". И по този начин докараха съвсем до мъртвия размер язовир " Искър ". Тогава софиянци имаха по 3-4 часа вода в денонощието, което беше безусловно безсрамие. За шанс обаче идващите две години бяха водни и язовирът си възвърне салдото. Ако идната година е суха, както се обрисува, и още една суха година пристигна, 2022, това ще бъде цялостна злополука за българските водоеми. Затова е ясно, че още от в този момент би трябвало да пазим всяка капка вода. Впрочем това е и апелът ми към хората - пестете водата от този миг нататък! Водата не е възобновим запас, както някои си мислят, макар че я водят като подобен. Когато има суша, водата престава да бъде възобновим запас.
- Според Вас обръща ли се задоволително внимание на климатичните промени?
- Аз съм от хората, които са изцяло съгласни, че има климатични промени. Но не съм склонен, че са резултат най-вече от човешката активност. И ще ви дам образец. Много от дълго време в геологичното минало на Земята температурите са били с няколко десетки градуса по-високи от в този момент. Тогава хора не е имало въобще, човешкият тип още не е бил зародил на Земята. От друга страна, водата (97 на 100 в океаните) има навика да се колебае доста мощно - морското равнище върви плюс 150 м - минус 150 м. И това е в продължение на милиони години. Тук не става въпрос за спорадични феномени. Това е обвързвано с наклона на земната ос, с количеството слънчеви лъчи и така нататък Когато се стопят ледниците в Антарктида и в Гренландия, морското равнище ще се повдигне с 60 до 80 метра. И страни като Холандия, Северна Германия, Англия, западното и източното крайбрежие на Щатите ще бъдат под вода. Тоест ще има един напълно друг свят. Така е било и по нашите земи - в разгара на ледниковия интервал тук е имало 2 км лед, който е стигал до върховете на Рила и Пирин. Черно море пък е било напълно малко езеро, Средиземно море е било дъно на море. В момента ледът е в интервал на стопяване. Ние сме в края на ледниковия интервал. И тук нещата са следните: първо се стопява напълно ледът, а след това стартира да се натрупа нов лед. Сега ни чака топенето на леда в Антарктида и в Гренландия. Така че нищо не можем да създадем изключително, с изключение на да стартираме да мислим по какъв начин ще преустроим живота си. А за България е още по-важно да се икономисва водата, тъй като страната е бедна на вода в европейски мащаб. И обратно на общото мнение ние не сме водна страна - имаме минерална вода, само че питейната е незадоволителна.
- Вие постоянно казвате, че би трябвало да си вземаме поука и да се учим от грешките си. Ще си вземат ли в този момент поука хората, от които зависи решаването на водната рецесия?
- Ако в този момент не си вземем поука, по-добре да си закрием страната. Ние сме длъжни да си вземем поука, няма да имаме различен късмет като народ да оцелеем на фона на нещата, които ни чакат - нас, а и цялото човечество. Ние сме длъжни да си променим държанието. Това включва използването на питейната вода единствено за питейни потребности, спестовност на вода в бита на хората, прекъсване на кражбите - в България кражбите на вода са колосални. Видяхме, че тръбите на язовир " Студена " са пробити като швейцарско сирене, всеки пробива тръбата да си полива градинката. Това е тежко престъпно закононарушение, което е обвързвано с националната сигурност - по какъв начин по този начин ще пробиваш тръбата на язовир, който зарежда с питейна вода 120 000 души!
Така че - или имаме ум и оцеляваме, или нямаме ум и изчезваме. Няма да сме първият липсващ народ от личната си нелепост. Надявам се, че както сме оживели толкоз хиляди години, ще оцелеем и в този момент.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР