Нито едно искане за промяна на предназначението от горска в

...
Нито едно искане за промяна на предназначението от горска в
Коментари Харесай

Пълен блокаж на зимния туризъм от 6 години

Нито едно искане за смяна на предназначението от горска в урбанизирана територия за създаване на нова ски писта или въжен превоз не е постъпвало в Изпълнителната организация по горите от август 2012 година до март 2018 година. Така дадоха отговор на питане на „ Труд “ от Министерството на земеделието, храните и горите.
Именно през лятото на 2012-а Народното събрание одобри под натиска на „ зелените “ промени в Закона за горите (ЗГ). Целта на „ еколозите “ тогава е да блокират всевъзможни вложения в зимния туризъм. И данните на МЗХГ удостоверяват, че тези неуместни текстове са постигнали задачата си.

От МЗХГ прецизират, че за посочения интервал е възобновен ползата и задействано искане, подадено през 2005 година по реда на остарелия закон, за смяна на предназначението на парцели за нови ски писти и лифтове. През 2014 година министърът на земеделието и храните се е произнесъл със заповед по това искане, която е одобрила изменението на статута.

От тази смяна в бюджета на ведомството са постъпили 52 550 лв., т.е. става дума за минимална инвестиция – писта от 1-2 декара.

В. „ Труд “ е попитал и Министерството на туризма на какъв брой писти е определило сложността съгласно критериите в Наредбата за обезопасяването и осведомителната обезпеченост, т.е. могат да работят и на тях да се карат ски и сноуборд. Отговорът е 56. Тоест България се пробва да развива зимен туризъм с 56 писти.

Рестриктивните текстове

Първият парадокс е в член 54, част който гласи „ Право на градеж върху поземлени парцели в горски територии без смяна на предназначението на територията се учредява за създаване на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими градежи по Закона за устройство на територията, в това число за потребностите на главен ремонт, реорганизация, замяна и/или рационализация - за период до 20 години “.

Тук основните словосъчетания са „ смяна на предназначението “ и „ съществуващи лифтове и влекове “. Този текст е записан целеустремено и преднамерено, с цел да се спре модернизацията на пистите и оборудванията в цялата страна, а по този начин и развиването на зимния туризъм.
Който и вложител да има проект за рационализация на зона за зимни спортове някъде в България, той се сблъсква първо с член 54.

Инвеститорът, който или е концесионер, или наемател, или притежател на към този момент съществуващи въжени линии, не може да направи нищо, без да направи смяна на предназначението на земята. Причината е, че множеството зимни дестинации се намират в горски територии, в които с измененията, прокарани от „ зелените “ през 2012 година, не може да се построява безусловно нищо.

Ако има капиталово желание за нов въжен превоз, би трябвало да се промени статутът на земята от горска в урбанизирана – тъкмо това гласи в превод член 54. В случай, че вложителят е притежател на съществуващи, само че остарели и рискови уреди, какъвто е образецът с Витоша, той би трябвало да ги подмени. Но новите лифтове на процедура са ново строителство, тъй като при тяхното слагане фундаментите им няма по какъв начин изцяло да съответстват с границите на старите. Така още веднъж се стига до нуждата от промяна на статута на земята, в която ще са новите фундаменти.
Още нещо – тази земя, когато попада в Природен или Национален парк, както е с доста от горските територии, тя не предстои на приватизация, тъй като е обществена държавна благосъстоятелност.
У нас има 11 Природни парка и три Национални и всички гори там обществена държавна благосъстоятелност. Според данните 80% от всички гори (и тези отвън парковете), са държавна благосъстоятелност, 10 % са общинска, а останалите 10 на 100 са частна.

При всички е наложителна смяната на статута им. Освен това се прави Подробен организационен проект. За него са нужни екологични оценки, а те са обжалваеми в съда на две инстанции. Именно с това се занимават „ зелените “ - подават тъжби против всички планове и екооценките им.

На фона на тези клопки, вложителят би трябвало да даде милиони, с цел да смени статут на земя, която по-късно не е негова и ще употребява единствено по време на зимния сезон. Ако е отвън предпазено място, отново би трябвало да даде голяма сума за задължената смяна на предназначението. И по-късно да чака жалбите на „ еколозите “ и вероятно съдът да реши в негова изгода.

Дотук ставаше дума за текстовете за лифтовете, а самото създаване на ски пистите е регламентирано в член 73 от Закона за горите, вкаран от „ зелените “. Там ситуацията също е тежко.
В текста е записано, че за нова ски писта, също би трябвало смяна на предназначението на земята от горска в урбанизирана. (Виж факсимилето). И, когато става дума за Парк, собствеността остава държавна.

Така клопката на „ зелените “ работи и до в този момент – зимният туризъм е блокиран. Това се удостоверява и от данни на Министерството на земеделието, храните, и горите, предоставени на „ Труд “ (виж карето). Те демонстрират, че откогато работят измененията в ЗГ, писани и вкарани от „ еколозите “, няма нито едно искане за смяна на предопределение на горска територия в урбанизирана за нова създаване зимна инфраструктура.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР