Нито една страна няма силите да се бори сама с

...
Нито една страна няма силите да се бори сама с
Коментари Харесай

Да се простим с грешните представи за киберсигурността

Нито една страна няма силите да се бори сама с новото потомство виртуални закани, които изискват съдействие сред страните

„ Днес ние би трябвало да сме наясно, че кибер-заплахите отиват доста оттатък нашите компютри ”, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

„ Има три значими неща, в които би трябвало да съсредоточим вниманието си, когато приказваме за цифровия свят. На първо място ние всички би трябвало да се извиним с илюзията, че компютърните закани заплашват единствено нашите компютри, смарт телефони, таблети. ” С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев приветства гостите на конференцията за киберсигурност, която се организира през днешния ден във форума „ Джон Атанасов ” в София Тех Парк.

Събитието събра експерти по киберсигурност от частния бранш и държавните ведомства в мощно спорен формат, а тематиката – киберсигурността – преди броени дни бе обрисувана като една от четирите най-големи закани за обществото в световен мащаб, наред с изменението на климата. „ Над 200 милиарда устройства ще са онлайн през 2020 година – единствено след година, ” акцентира Гергана Паси при откриването на конференцията.
още по тематиката
„ Днес ние би трябвало да сме наясно, че кибер-заплахите отиват доста оттатък нашите компютри ”, продължи Дончев. „ Те могат да срутен банките ни – да лишават парите ни. Могат да съсипят Национална агенция за приходите и цялата данъчна система, респективно цялата бизнес-среда. Могат да блокират превоза в градовете ни ”, акцентира вицепремиерът.

Втората заблуда, с която актуалните хора би трябвало да се разделят, това е визията, че против кибер-заплахите могат да се изготвят политики, тактики и стратегии на национално равнище, безапелационен бе Дончев. Никоя страна няма силите да се бори сама с новото потомство виртуални закани, уточни той.

В това отношение е нужно съдействие сред страните. Ето за какво Европейският съюз работи интензивно по политиките за кибер-защита за всичките 28 държави-членки вкупом, стана ясно от изявлението на еврокомисаря Мария Габриел.

Третият значим фактор, съгласно Дончев, е обществеността и изключително експертите по киберсигурност да мислят за процесите в вероятност – оттатък това, което виждат очите. Ако някой, посредством средствата на технологиите, е кадърен да повлияе злонамерено на образованието на децата ни, общността на ИТ експертите би трябвало да разпознае тази заплаха още в този момент и да предприеме нужното за оправянето с нея.

Ако някой е кадърен да манипулира изборните резултати посредством актуалните технологии, това е интервенция в държавния живот, която касае цялото ни общество. Тук е наобходимо дейното отношение освен на ИТ експертите, само че и на необятната общност, заключи вицепремиерът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР