Ниското доверие към институциите, силната родова принадлежност и ниската гражданска

...
Ниското доверие към институциите, силната родова принадлежност и ниската гражданска
Коментари Харесай

Христо Панчугов: 67% не са участвали в нито една гражданска активност

Ниското доверие към институциите, мощната родова принадлежност и ниската гражданска интензивност ни вкарват в един циничен кръг на безучастие. Това са едни от резултатите от изследването " Индекс за гражданско здраве ", направено от фондация " Софийска платформа ".

Политологът Христо Панчугов е част от екипа, който е провел това проучване. В студиото на " България заран " той уточни, че показателят е опит да се съберат на едно място данни за доста сфери, които построяват демократичната просвета на едно общество.

Да мери правната рамка, в която действа гражданското присъединяване. Индексът гледа всички процеси, които подкрепят или попречват гражданското присъединяване. Самото проучване на настройките е лишило няколко месеца, само че работата по методологията е лишила над една година. Идеята е да се предизвика интерес към процесите в основите на българското общество.

" Добрите вести са свързани с опцията и оценката, която гражданските организации дават на правната рамка. Има основана институционална основа жителите да бъдат включвани в процеса на взимане на решения. Лошата вест е, че самите институции нямат потенциал да включват гражданските организации. Липсва и потенциал на самите цивилен организации. Има доста мощно клъстериране на цивилен организации в София за сметка на страната ", изясни Панчугов.

Проучването демонстрира, че хората нямат доверие на политиците. Според Панчугов липсва чувство, че ползите ни могат да бъдат споделени отвън близкия фамилен кръг. Към всички други се подхожда с съмнение.
" Над 66% от жителите декларират, че не са взели участие в какъвто и да е развой, обвързван с гражданска интензивност. Като общество сме безусловно неспособни да виждаме съдружници в другите към нас. Около 40% от тези, които споделят, че биха създали нещо, в действителност биха отишли да гласоподават. Други опити за напън върху политическата система са съвсем непознати на жителите ", уточни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Замеряме се с решения и нормално се стига до заледяване на политическите позиции, без опция за разговор и смяна, счита той.
По думите на Панчугов предлагането на премиера Кирил Петков за привикване на КСНС по тематиката " Северна Македония " е безумно. По-разумно е да води диалози с политическите обединения отвън общественото пространство и да се търси компромис, означи политологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР