Нищо не се мени толкова бързо, колкото представата за здравословното

...
Нищо не се мени толкова бързо, колкото представата за здравословното
Коментари Харесай

8 заблуди за храните: Как полезното става вредно – и обратно?

Нищо не се мени толкоз бързо, колкото визията за здравословното хранене. Днес доста експерти опровергават това, което сме привикнали да считаме за вярно. Вижте осем заблуди за храните. Как потребната храна става нездравословна – и назад?

1. Всичко вкусно е нездравословно
И по тази причина всичко пържено, солено, мариновано, пушено, люто, сладко трябвало незабавно да бъде сменено с варено пилешко, зеленчуци на пара и овесена каша без масло и сол. Но експерти потвърдили, че варената, ненужно диетична, прясна храна не може да донесе толкоз изгоди на организма.

Храната би трябвало да е вкусна, другояче по-трудно ще се смила и усвоява.

Защото, нали си представяте какво провокират ароматът и типът на добре приготвена храна - получава се слюноотделяне, а по едно и също време с това се отделя и стомашен сок. Т.е. първата команда за включване на храносмилането в деен режим дава точно централната нервна система, задействана от сигналите, подадени от обонятелните и вкусови рецептори. А прясната и „ здравословна " храна не може да подтиква по този начин слюноотделянето и стомашния сок.

2. Трябва да се яде постоянно и по малко
Този вид хранене беше доста известно в края на 90-те години на предишния век: смяташе се, че по този начин човек може да усъвършенства здравословното си положение и да се отърве от непотребното тегло. Но се обясни, че в действителност по-здравословно е храненето 3-4 пъти на ден. Първо, тъй като храната стига до дванайсетопръстника приблизително за към 4 часа.

И в случай че се яде през това време, сред главните хранения, стартират процеси на газообразуване и ферментация. Второ, честото ядене провокира увеличена направа на инсулин, а това води до увеличение на тежестта.

 
3. От картофи и паста се пълнее
По-вярно е да се каже, че напълняването става не от тези артикули, а от спомагателните артикули, с които се ядат (майонеза, масло, олио, значителни количества сирена, тлъсто месо). Според детайлни проучвания, картофеното брашно подтиква синтеза на витамин В2, който е значим за активирането на обмяна на жлъчни киселини. Един от резултатите от това е намаляването на равнището на холестерол в кръвта.

Още по-слабо калорични са макаронените произведения - 190 ккал на 50 г изсъхнал артикул. А изключително забавно е, че в пастата се съдържат 13% белтъчини и брашно (70%), което се усвоява добре. 100 г макарони на ден могат да ви обезпечат 10% от нужните белтъчини и въглехидрати. Пастата съдържа и така наречен мудни захари, които в действителност изгарят изцяло, само че последователно.

Специалисти означават, че това е най-хубавият източник на сила за спортистите, тъй като попълня запасите от гликоген в мускулите. И още - макаронените произведения са богати на витамин В1, който понижава чувството аз отмалялост.

4. Яйцата покачват равнището на холестерола
Всъщност този артикул съдържа неголямо количество наситени мазнини (1,5 г в едно огромно яйце) и въобще не съдържа трансмазнини. Учени от „ Харвард ", Англия, следили няколко години храненето на 117 хиляди души и не разкрили разлика в рисковете сред тези, които изяждали по 1 яйце на седмица, и другите, които хапвали по 1 яйце на ден.

 
5.Болно гърло и непотребни калории - това е всичко, което можем да получим от порция сладолед
Всъщност сладоледът може да е и доста потребен. Изследвания демонстрират, че феновете на сладолед се усещат по-щастливи спрямо хората, които не го ядат. Замразеното лакомство подтиква изработването в организма на серотонин, който пази от стрес и покачва настроението.

Какво е обяснението? Млякото или сметаната, от които се създава сладоледът, съдържат L-триптофан - сполучлив натурален транквилант. Той усъвършенства настроението, успокоява нервите и даже оказва помощ да се оправим с безсънието. А подухва и приятни мемоари от детството.

6.Хапването късно вечер е нездравословно - от него се дебелее
Истината е, че върху тежестта ни въздейства не времето на хранене, а калоричността на храната. Цялата работа е там, че на вечеря изтощеният човек постоянно няма мярка в количествата храна. Апетитът се усилва и от алкохола, който си разрешаваме в края на работния ден.

Как да не ядем излииини количества? Как вечерята да е лека, само че и разнообразна, многокомпонентна?
Сложете в чинията парче месо или риба, лъжица ориз, нарязан на шайби варен картоф, по лъжица гъби, грах или царевица. Допълнете и малко пресни зеленчуци и филия ръжен самун - всичко това е все не прекомерно мазна и не изключително калорична храна.
А изяждането на такова ястие не може да бъде прекомерно бързо - чисто физически няма да се получи.

При всяко ръгване, ще слагате в устата си ново комбиниране от артикули, ще усещате нови усети. И е мощно евентуално някъде по средата на процеса да почувствате насищане.

 
7. Сокът е доста потребен
Съвсем не: даже прясно изцеденият сок не е по-добър с нищо от другите сладки питиета - уверени са учени от Медицинския проучвателен център в Кеймбридж, Англия.

След чаша сок внезапно се покачва равнището на кръвната захар и човек усеща прилив на сила, само че това чувство бързо се трансформира в отмалялост и нервност. Освен това пресният сок разпалва апетита, а не оставя чувство за задоволеност. Така че съгласно диетолозите е по-добре да се хапне портокал или ябълка (които съдържат и влакнини), в сравнение с да се изпие чаша сок от тези плодове.

 
8. Лайт (Light) продуктите (обезмаслени и с намалено наличие на мазнини) са панацея за хората, които желаят да отслабнат
Звучи разумно: колкото по-малко мазнини в храната, толкоз по-малко и по тялото. Но продуктите без мазнини са без изключително изразен усет. И с цел да станат апетитни, производителите прибавят в тях овкусители, брашно, нишесте, сгъстители, поради което те от време на време стават даже по-калорични от пълномаслените си аналози. А и храната с намалено наличие на мазнини не засища по този начин добре и в действителност отново изяждаме повече, в сравнение с ни е нужно.

Има го и психологическият миг: като си купуваме нискокалорична храна, ние си позволяваме да хапваме повече, което води до противоположния резултат.

 

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР