Нищо лично, просто бизнес, казват професионалните бандити. Всичко е лично,

...
Нищо лично, просто бизнес, казват професионалните бандити. Всичко е лично,
Коментари Харесай

Лъжци, шарлатани, аматьори: каква роля играе Радев?

" Нищо персонално, просто бизнес ", споделят професионалните бандити. " Всичко е персонално, просто политика "  е ситуацията по нашите политически ширини. Трудно човек може да разграничи по кое време актьорите играят себе си, по кое време преиграват в политически спектакъл. Но към този момент стартират да се уличават на сцената в аматьорство. 
Емоционални обвинявания и контраобвинения
Президентът Радев е раздразнителен човек и не пропуща да отговори и на най-слабото кроше към неговия ъгъл. Радев назова " аматьорски осъществявания "  предложенията на " Демократична България "  за даряване на руско оръжие на Украйна и в подмяна приемане на натовско. Той заядливо чете постове на депутата Ивайло Мирчев по тематиката на другояче оповестената като съвещания за кабинет среща в президентството преди две седмици.

Сега пък съпредседателят на " Продължаваме промяната "  Асен Василев получи от президента обвинявания в " шмекерия ", гарнирано със самосъжаление, че позволил такива хора като него и Кирил Петков да откраднат очакванията на хората. За обвиняванията си, че Радев непрекъснато се среща с Бойко Борисов пък Василев получи от водача на ГЕРБ квалификациите " измамник "  и " дилетанти ". Борисов даже по телефона не бил приказвал с Радев - най-големия си конкурент. А Корнелия Нинова назова изявлението на президента за шарлатаните, които са го провалили, " прочувствено за наивници ". Това било и признание, че президентът се занимава с партийно инженерство. 

Свръхемоционалните обвинявания и контраобвинения в действителност се пробват да подчертаят или да размажат с актьорски грим изострили се политически разделения и съюзявания. Конфронтацията сред Политическа партия и президента и сред Българска социалистическа партия и президента се задълбочава, докато помирението между ГЕРБ и Радев се затвърждава. И на това може да се гледа напълно безстрастно като на препозициониране предвид на ползите и опциите на всеки от играчите към властта - просто политически бизнес. 
За обвиняванията към Радев си има съображение
Иначе за сериозната, а не персонална част от упреците към президента от последните дни си има съществени учредения. Радев и неговото служебно държавно управление в действителност носят своята виновност за провала по тематиката Шенген, както ги упрекна Политическа партия. Кабинетът " Донев "  се уповаваше на решенията на Еврокомисията и на Европарламента, че България е подготвена за Шенген, и проспа втвърдяването на отдавнашния съперник - Нидерландия, както и на изведнъж като че ли появилия ѝ се съдружник Австрия. Постфактум кабинетът " Донев "  зае комичната позиция зад черешовото топче да плаши с " ответни ограничения ".
 Връща ли мутрите във властта индивидът, който викаше " Мутри вън "? Снимка Веселин Боришев

Основателни са и обвиняванията против президента, че връща старите фрагменти на ГЕРБ. Още с назначението си служебното държавно управление стартира огромна реставрация в междинния властови ешелон, която продължава и в този момент. Дали обаче това е почтено чак за обвиняването на Политическа партия, че индивидът, който викаше " Мутри вън! "  сега връща мутрите във властта? Обобщението няма потребност от кой знае какъв брой доказателства при символни демонстрации като връчването на медал " Стара планина "  на някогашния вицепрезидент на " Мултигруп ".
Предизборни тактики
Шенген е имиджова вреда за страната ни, изключително в случай че бъдем отделени от Румъния. Шенген не касае всеобщия българин или най-малко никой не му изясни по какъв начин тъкмо го касае, като се изключи че ще пътува още по-лесно през граница, в случай че станем член на това пространство, само че болшинството българи не пътуват. Политическа партия обаче разшириха тематиката оптимално - до възобновяване на корупцията, връщането на мутрите и даже до задълбочаването на обществените неравенства, артикул на целия преход. Защото тактиката им е на уедряване на предизборния капитал, при която остават годни огромните разкази и двуполюсното разделяне, а президентът също е в лагера на неприятните. 

Тук изключително мъчно е ситуацията на Българска социалистическа партия, която с присъединяване си в така наречен хартиена коалиция също е в отсрещния лагер, в случай че и да е в остра борба с президента и в това време да не поддържа първия мандат на ГЕРБ.

С фрапантните промени в Изборния кодекс пък ГЕРБ показва жаждата си за цялостен реванш след 2 години отвън властта. А сега депутатите на Борисов за следващ път ще замязят на маймуни. След среднощните маратонски безчинства с Изборния кодекс, те ще би трябвало да ги анулират по негова повеля при евентуално президентско несъгласие. Разбира се, никой към този момент не има вяра на поръчките на Борисов, тъй като предпоследното му заричане бе кодексът да не се осакятява толкоз брутално. А играта му наподобява е втори опит да изтъргува отстъпки по кодекса в подмяна на поддръжка на държавно управление на ГЕРБ най-малко с третия мандат. Като не получи поддръжка в търговията с кодекса преди " опраскването "  му, в този момент ще търси такава с " реанимирането "  му.

За другояче определения с машинен избор Румен Радев ще стане дефинитивно ясно дали е част от хартиената коалиция от самото му несъгласие. Предстои да видим дали то ще зачеркне най-големите безобразия в кодекса, дали ще е козметично-частично и дали въобще ще го наложи. Професионалисти в политическия бизнес, както и във всеки различен бизнес, са тези, на които може да се има доверие. 

---

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР