Нищо качествено и интригуващо в света на професионалния бокс не

...
Нищо качествено и интригуващо в света на професионалния бокс не
Коментари Харесай

Производител на маски за лице води братя Пулеви в Танзания

Нищо качествено и завладяващо в света на професионалния бокс не може да се случи, в случай че в него не е забъркан британец (Англия е считана за татковина на актуалния бокс - б.а.). Така е и с колоритната боксова церемония с присъединяване на Тервел Пулев, която е в петък (29.01) в някогашната столица на Танзания Дар ес Салаам.

Идеолог на събитието в Next Door казино - място, което е считано за хазаин на най-мащабните музикални карнавали и ди джей празненства в Африка, е Скот Фарел. Англичанинът е създател на промоутърската компания Global Boxing Stars (основава я през март 2019 година - б.а.), която все още, съставлява над 50 професионални бойци в целия свят.

Амбициозният англичанин неслучайно избира да нарежда компанията си в четвъртата по благосъстояние африканска страна - считаната за татковина на диамантите - Ботствана (преди Ботствана, в листата с най-богатите страни в Африка са единствено остров Мавриций, Южна Африка и Намибия - б.а.).

Целта на Фарел е да трансформира Африка в конкурентен и атрактивен пазар за провеждането на значими борби в света на професионалния бокс, каквито от десетилетия са Европа, Америка, а неотдавна и Близкият изток. Освен това, британецът е твърдо решен в идващите няколко години африканци да окупират международните трофеи в другите категории и да наложат Африка измежду най-големите боксови сили на планетата.

Галата на Пулев в действителност слага началото на серия от шест сходни мероприятия, които ще се проведат на континента под егидата на Скот Фарел и Global Boxing Stars до края на годината. Опитът на Фарел пък е незабравим. Той има зад тила си 25 години в промотирането и в организирането на гали за бойни спортове и най-вече за бокс из целия свят, само че до преди година - най-вече в Азия.

През 2019-а, Фарел е определен за промоутър на годината на Световния боксов съвет WBC. Наградата печели поради серия от боксови гали, които организира на азиатска земя, тогава към момента отпред на другата си промоутърска компания - Ringstar. Нейните основи той поставя през 2017-а, откакто години наред към този момент живее за непрекъснато в Сингапур. Ringstar пък държи правата и пази ползите на най-хубавите професионални боксьори в света.

В интервала 2019-2021 Ringstar и Скот Фарел извеждат петима боксьори от Азия до международните трофеи в обособените версии и категории. През това време боксовите мачове под егидата на компанията генирират повече от 500 милиона гледания в над 40 страни от всички краища на земното кълбо.

Скот Фарел е считан за еквивалента на хитрата лисица и промоутър на Антъни Джошуа - Еди Хърн на азиатския и африканския пазар за промотиране на спортни събития. Изключително проникновен, съобразителен и пробивен. Двамата с Хърн поддържат отлични взаимоотношения и зад тила им стоят пет боксови гали, извършени с общи старания в азиатския район. Самият Фарел е доста непосредствен и с именития промоутър на Кубрат Пулев и някогашен импресарио на Майк Тайсън - Боб Аръм от Top Rank, а от няколко години върти общ бизнес с другата промоутърска компания, която пази ползите на братя Пулеви - американската Epic Sports.

Това е и повода Кубрат и Тервел Пулеви да бъдат посрещнати като герои при първото си стъпване в Танзания във вторник през нощта, а в проектите на уредниците, Тервел попада и в идващите им боксови гали, планувани до края на 2021-а на територията на Африка.

Да, Скот Фарел явно си живее царски в Ботсвана, само че не търгува с диаманти в родината на диамантите. Изборът му на Танзания като дестинация за образуване на Rumble in Dar също не е инцидентен, а се основава на обстоятелството, че в тази страна държавното управление е забранило със закон да се разяснява за ковид, популацията живее в осведомително затъмнение за международната пандемия, никой не носи маски, никой не се реди на опашка да ПСР-тестове.

Маски обаче се носят на всички места другаде по света, в това число и в множеството останали страни в Африка. Нюхът на Скот Фарел и в тази тенденция се оказва на висота и той основава още една своя компания - Farell International Technology, която изобретява лична марка презпазни маски със характерен филтър - неповторимите по рода си NanoWave Face Mask. Продажбата им превизвиква същински възторг в Африка и в Азия, а от няколко месеца този вид маски се продават и в Америка.

" Управлявам с голяма пристрастеност и обсег и трите си компании. Всяка една от тях е подчинена на избрана цел. През годините доста пъти са ме питали: Ти какво правиш? Винаги съм имал един отговор: Аз върша единствено неща, които имат цел ", признава Скот Фарел, който в петък вечер ще забележим покрай кръга, когато пристигна време на него да се качи и Тервел Пулев за борбата против намибиеца Викапита Мероро в полутежка категория.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР