Нищо друго няма значение в момент на триумф. Това са

...
Нищо друго няма значение в момент на триумф. Това са
Коментари Харесай

С голямата слава идват големите отговорности – как Рибакина преодоля кризата


Нищо друго няма значение в миг на успех. Това са миговете, за които тенисистите живеят. Когато трофеят е в ръцете ти, не мислиш за напрежението и упованията. Нито за това, че ставаш прочут, превръщаш се в народен воин и ставаш човек под прицел.

През 2022 година Елена Рибакина донесе историческа купа на Казахстан, трансформирайки се в първата представителка на тази страна с трофей от Големия шлем. Сега тенисистката е в заключителната фаза на Australian Open и кариерата и животът ѝ още веднъж наподобяват подредени, само че пътят от финала в All England Club до втората седмица в Мелбърн надалеч не е толкоз безпроблемен.

Вратите зад прехода открехна треньорът на състезателката Стефано Вуков пред Tennis Majors.

„ Имаше доста напрежение, а и доста задължения от друго естество. Месеците след Уимбълдън бяха тежки и нямахме задоволително време за подготовка. Тя трябваше да се прибере в Казахстан поради задължения с локалната тенис федерация. Превърна се в огромен воин, всички желаеха изявление с нея. Елена е доста отдадена на благотворителна активност и имаше доста деца, с които да работи “, описа треньорът.

Преди полуфиналите на Australien Open, фокусът е доста повече върху това кои са мощните и слабите страни на последните четирима в схемата, само че Вуков обръща внимание на тематика, която доста по-рядко е на фокус. А точно, мнозина първенци са чудесно готови за това да побеждават на тенис корта, само че не са подготвени за последствията от това.

Въпреки че печели Уимбълдън, Рибакина не е в преференциална позиция, тъй като шампионатът не носи точки. Така американското турне преди US Open предвещава тежки и сложни противници при започване на всеки шампионат. 
„ Знаете ли какво е да си роден в Русия и да отидеш в Ню Йорк… Много медийно напрежение поради войната. Тя загуби още в първи кръг и всичко завърши “, показа още Вуков.

„ Хората я гледат и си споделят, че е спечелила доста пари, само че това не е тъкмо по този начин. Добрите контракти идват с добър ранкинг, а Уимбълдън не донесе точки. Така тя не игра и на финалите на WTA “.

„ Трябваше време да осъзнае какво е постигнала. Много първенци от Шлема по-късно се нуждаят от време, тъй като попадат в дупка. Особено когато си млад, е доста мъчно да се оправиш с цялото това внимание от хората и медиите. Елена е необикновено момиче, тя е интроверт и трябваше доста да се постараем, с цел да я предпазим “.

Стефано Вуков си е направил и специфичен татус, с цел да носи постоянно със себе си загатна за триумфа в Лондон. Той разкри, че в предсезонната подготовка двамата с тенисистката са работили доста за придвижването ѝ по корта и това е един от аспектите в играта на Рибакина, които най-вече са се подобрили. 

Когато гледате настоящата шампионка от Уимбълдън, може да обърнете внимание и на играта ѝ от ретур и какъв брой по-често към този момент се пробва при посрещане да придава повече спин на топката, което е директно обвързвано с приклякане и здрави крайници.

Друг нещо, типично за женския тенис, е, че непрестанно би трябвало да се тренира техниката на осъществяване на начален удар, тъй като от време на време избрани елементи се не помнят. Особено когато състезателките в серия от дуели подсигуряват повече удара си в напрегнати моменти – като моментно решение това е вярно, само че в дълготраен проект понижава от успеваемостта и заплахата на сервиса.

„ Резултатът от това по какъв начин Елена сервира е от работа през последните четири години. От чисто биомеханична позиция, съкратихме придвижването и то стана по-експлозивно. Тя добре усеща и по какъв начин да държи ръцете си, което не важи за всички в тура. Работи повече с крайници и има по-добра ротация на раменния пояс “.

„ Почнеш ли непрекъснато да сервираш с най-малко 180 км/ч, посоката няма толкоз огромно значение, тъй като забелязваш, че противниците имат проблеми със скоростта “.
MELBOURNE, AUSTRALIA – JANUARY 24: Elena Rybakina of Kazakhstan celebrates winning match point during the quarterfinal singles match against Jelena Ostapenko of Latvia during day nine of the 2023 Australian Open at Melbourne Park on January 24, 2023 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Разбира се, психическата позиция също е значима. Рибакина преодолява сложните моменти от края на предишния сезон, най-много с помощта на насъбрания опит. Само той разрешава да забравиш всичко и да се фокусираш върху работата, която би трябвало да свършиш. 

„ За тактичност приказваме вечерта преди мач и на сутринта. В играта ѝ повече би трябвало да се тренира излизането на мрежата и какво прави във вътрешността в корта. Всички най-хубави би трябвало да се приспособяват и трансформират – Федерер си промени форхенда и заигра с по-голяма глава на ракетата, с цел да може да се оправя с Рафа. После пристигна и Джокович, тогава трябваше да се подхващат още промени “, сподели Вуков.

Рибакина играе с Виктория Азаренка в първия полуфинал на Australian Open , а съгласно треньора ѝ има всички сили да стигне и до купата. Една от аргументите – след ерата на Серина Уилямс, няма играч, който да господства, и всички имат равни шансове.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР