Нинова: Искаме оставката на кабинета заради погрома в здравеопазванетоБСП иска

...
Нинова: Искаме оставката на кабинета заради погрома в здравеопазванетоБСП иска
Коментари Харесай

Нинова: Искаме оставката на кабинета заради погрома в здравеопазването

Нинова: Искаме оставката на кабинета поради погрома в опазването на здравето
Българска социалистическа партия желае оставката на държавното управление поради погрома в опазването на здравето в България, съобщи водачът на партията Корнелия Нинова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От парламентарната естрада Нинова показа претекстовете на импортирания от групата на „ Българска социалистическа партия за България “ избор на съмнение към съдружния кабинет на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ поради неуспеха му в политиката в бранш „ опазване на здравето “.

„ Вотът на съмнение е за последните две години от ръководството, само че Борисов ръководи България в последните 10 години. За тези 10 години той смени 9 министри на опазването на здравето, съвсем по министър на година и 8 шефове на НЗОК. Резултатът през днешния ден е следният – парите за опазване на здравето се усилват непрестанно и през днешния ден доближават близо 9 милиарда лв., само че 4 милиарда от тях, уважаеми българи, плащате вие от джоба си “, акцентира Нинова от трибуната.

Според нея на пациентите е нарушено обезпеченото им от Конституцията право на гратис опазване на здравето, а като мотив тя уточни заплащането за избор на екип, доплащането за медицински произведения, за консумативи и други

„ В резултат на това ръководство опазването на здравето към този момент не е и налично. 80% от лечебните заведения са в 3 огромни града. Една родилка, да вземем за пример, би трябвало да пътува 80 км от Свищов до Велико Търново вследствие на закриването на родилното поделение там. Общинските лечебни заведения банкрутират. Те дължат към 500 млн. лв.. Пред затваряне са лечебните заведения във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Девин и други “, аргументира се още водачът на Българска социалистическа партия.

От левицата подлагат на критика държавното управление още поради лекарствената му политика.

„ Лекарствата стават все по-скъпи. Евтините се изнасят без надзор “, акцентира Корнелия Нинова, а за образец даде обстоятелството, че 45% от парите за здраве отиват за медикаменти. В Европа този % е 25%.

„ За да се приберат парите от здравната каса и от хората, пациенти се одобряват по 5-6 пъти, по разнообразни пътеки. При това някои въобще не влизат в болница, само че по документи се водят там, с цел да се вземат парите. Хоспитализациите са се нараснали два пъти – 3 млн. хоспитализации, а за този интервал българите сме намалели с 1 млн. души “, добави още Нинова, излагайки претекстовете на вота.

От Българска социалистическа партия се опълчват още и на предлаганата от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев смяна в модела на здравно обезпечаване, който към момента е в развой на публично разискване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР