Нина МирчеваИзминаха 100 години от рождението на художника Никола Мирчев

...
Нина МирчеваИзминаха 100 години от рождението на художника Никола Мирчев
Коментари Харесай

Завръщане-то на Никола Мирчев


Нина Мирчева

Изминаха 100 години от рождението на художника Никола Мирчев (1921-2021). А той си отиде в прекомерно ранна креативна възраст - нямаше 52 години. Можем да назовем актуалната галерия ретроспективна, само че тя е по-скоро, за нас, неговите деца, едно завръщане. Така я и нарекохме - като мото. Защо завръщане? Защото творчеството му бе затворено през годините като че ли в една рамка и в една тематика. Докато в действителност Никола Мирчев бе от тази рядка категория художници, които могат всичко - в изящните и в приложните жанрове. Разбира се, живописта преди всичко, в която той властваше със замаха на забележителна живописна просвета във владеенето на формата, композицията и цвета. Но и рисунката, изключително рисунката, където той владееше всичко - чисто, непринудено, откровено, изтънчено и майсторски! Неслучайно той работеше без отмалялост и въодушевено в региона на илюстрацията (особено на детските книги), карикатурата и политическата рисунка, плаката до пространственото оформление. В живописта обичаше голямоформатните многофигурни композиции и множеството подготвителни етюди към тях, вълнуваше го портретът и всяка въодушевена характерност, пейзажите, въпреки и малцина, влияеха като слънчева полихронна музика, до момента в който мъртвата природа в натюрмортите не го докосваше. Но откровената еротика в серията цветни етюди! Да, за какво не! Нека не звучи като предизвикателство към пуританите, а по-скоро като израз на широтата на естетическите и нравствени възгледи на един надарен и търсещ художник.
Преди 10 години Светлин Русев бе споделил: " Един малко прочут Никола Мирчев възкръсна пред актуалната аудитория. " Колко настоящо звучи това и през днешния ден.
Никола Мирчев е роден в един удивителен български град - Кюстендил, на 13 ноември 1921 година През 1940 година учи живопис в Художествената академия в София при проф. Борис Митов. Но заради липса на средства прекъсва образованието си и става начален преподавател в с. Мешемахле (Дъбрава) в Добруджа. През есента на 1941 година се връща в академията, само че заради неуспех в незаконната ремсова организация в Кюстендил е задържан и наказан на 10 години непоколебим тъмничен затвор. Освободен е на 8 септември 1944 година от пандиза в Кюстендил.
Завършва живопис при проф. Илия Петров в Художествената академия в София през 1948 година Живее в жилището на проф. Кирил Цонев в София, който е негов другар и преподавател. През 1946 година става един от създателите на в. " Стършел ". На три пъти е ръководител на Съюза на българските художници (1953-1955), (1963-1965), (1970-1973).
През декември на 1971 година във връзка неговата 50-годишнина е проведена първата му ретроспективна галерия в Кюстендил. Заминава на лекуване в Париж, където умира на 27 февруари 1973 година През март 2002 година е проведена втората му галерия в Кюстендил, в галерията " Владимир Димитров - Майстора ". През януари на 2011 година в галерия-книжарница " София прес " се открива изложбата " От будоара до мавзолея " във връзка 90 години от рождението му.

Текстът е възложен от ХГ " Владимир Димитров - Майстора "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР