„Нима президентът на Русия сменя курса?” – задава въпрос германският

...
„Нима президентът на Русия сменя курса?” – задава въпрос германският
Коментари Харесай

Der Tagesspiegel: Путин ще смени гнева си с милост, но не заради добрите отношения със Запада

„ Нима президентът на Русия сменя курса?” – задава въпрос немският вестник Der Tagesspiegel в обявата под заглавие „ Wie Putin Russland wieder zur Großmacht aufwerten will” (Как Путин желае да възвърне Русия като огромна сила). В последно време в действителност се основава усещане, че Москва е „ присъединила слаб проблясващ маяк и алармира за промяна на курса” - написа създателят на публикацията Франк Херолд.

В мартенското послание към съотечествениците Владимир Путин поставя акцент върху военната мощност и и приказва за опълчването със Запада, припомня журналистът. Тогава президентът наподоби Русия като обсадена цитадела и показа цялостен азбучник от „ оръжия-чудо, който трябваше освен да успокои популацията, само че и да респектира Запада”. След преизбирането му обаче той за първи път ненадейно разгласи за понижаване на военните разноски.

„ Малко отклоняване от курса” Путин направи и по сирийския въпрос. Отначало разгласи, че ще въоръжи сирийската войска със ЗРК С-300, след това се отхвърли.

По отношение на противоречивия план за „ Северен поток-2” Москва и тук сподели подготвеност да направи компромис на Украйна.

„ Впрочем не би трябвало да се чака доста: Путин хвърля камъни във водата и следи дали някой ще забележи това” – смята журналистът.

Руският президент „ съумя да резервира стабилността вътре в страната, обаче в изискванията на непрекъснато опълчване модернизацията на Русия и оповестените стопански и обществени промени надали ще се получат.

„ За да реши своите проблеми, Русия би трябвало да възобнови съдействието със Запада”, смята Der Tagesspiegel.

Има и още една причина Русия да е заинтригувана от изглаждане на връзките със западните страни – времето „ Русия без Путин” наближава. „ За властническите, демократично нелегитимни режими предаването на властта на правоприемник е един от най-опасните моменти от тяхното битие. И Путин ще се стреми по време на тази фаза на Русия извън да не се оказва даже минимален натиск” – предвижда Херолд.

За да се сближи със Запада или най-малко със Западна Европа, съветският президент би трябвало освен да „ включи сигнал за завой, само че и фактически да вземе нов курс” – обобщава Der Tagesspiegel.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР