Никулден е сред най-светите празници за православните християни. В Западна Европа, ...

Никулден е сред най-светите празници за православните християни. В Западна Европа,

Как почитат св. Николай по света

Никулден е измежду най-светите празници за православните християни. В Западна Европа, както и в някои страни от Близкия изток, също се празнува Никулден.

В Германия  в нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, с цел да плашат децата. Крампус е фолклорно създание , особено за вярванията на германоезичните нации . Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.

В Италия  на 6-ти декември  се организира „ Ритуал на неомъжените “ . Счита се, че св. Николай защитава освен децата, само че и девиците.

Неомъжените дами , които желаят да намерят брачен партньор , участват на сутрешна молитва в базиликата " Св. Никола " , по времето на която би трябвало да  обиколят 3 пъти една от колоните в църквата. Поверието гласи, че в случай че светецът е благоразположен девойката ще открие подобаващ брачен партньор до една година.

Във Франция Свети Никола се смята за бранител на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се изгубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от злобен месар, който ги поканил в магазина си и ги умъртвил . Видял всичко в профил , Свети Никола ги съживил посредством молитвите си и ги върнал при фамилиите им.

Свети Николай е настойник на град Бейт Джала в Палестина . Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната черква " Св. Никола " се организира тържествена божествена литургия, написа Дарик.
 

Източник: standartnews.com