Никоя друга нация не би могла да направи това, което

...
Никоя друга нация не би могла да направи това, което
Коментари Харесай

Майк Помпео: САЩ предотвратиха ядрена война през 2019 година

Никоя друга нация не би могла да направи това, което ние направихме онази нощ, написа в записките си някогашният държавен секретар на Съединени американски щати

Бившият държавен секретар на САЩМайк Помпео написа в записките си, оповестени през днешния ден, че Индия и Пакистан са били покрай нуклеарна война през 2019 година и че намесата на Съединени американски щати я е предотвратила.

" Не мисля, че светът знае какъв брой близо беше съперничеството сред Индия и Пакистан до това да се развихри в нуклеарен пожар през февруари 2019 година ", показва евентуалният предстоящ претендент за президент в " Никога не отстъпвай и инч " - записките му за времето, когато беше първи посланик на Доналд Тръмп, а преди този момент шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, предава БГНЕС.

През февруари 2019 година Индия стартира въздушни удари на пакистанска територия, откакто упрекна тамошна войнствена формация за гибелен атентат, при който починаха 41 индийски бойци в размирния район Кашмир.

В отговор Пакистан смъкна индийски боен аероплан, като залови водача.

Помпео, който тогава е бил в Ханой за срещата на върха сред Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен Ун, написа, че е бил разсънен със незабавно позвъняване от почитан индийски чиновник:

" Той смяташе, че пакистанците са почнали да приготвят нуклеарните си оръжия за удар. Индия, осведоми ме той, обмисля ответна реакция ".

" Помолих го да не прави нищо и да ни даде една минута, с цел да уредим нещата ", спомня си Помпео.

Американските дипломати са убедили и Индия, и Пакистан, че нито една от двете страни не се готви да удари първа с нуклеарни бойни глави.

" Никоя друга нация не би могла да направи това, което ние направихме онази нощ, с цел да избегнем ужасяващ резултат ", показва Помпео.

Той прибавя, че Пакистан евентуално в действителност е обмислял да стартира нуклеарна война. Затова Помпео е нарушил протокола и е разговарял непосредствено с тогавашния шеф на армията военачалник Камар Джавед Баджва.

По време на рецесията Помпео обществено отбрани правото на Индия да работи.

В книгата си той преглежда Ню Делхи като център на мощ, противостоящ на Пекин в Азия.

Индия беше " опорната точка на моята дипломация за противопоставяне на китайската експанзия ", написа Помпео, наричайки Индия и Съединените щати " естествени съдружници ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР