Никой няма да застане зад подобна идея. Хипотетичното реализиране на

...
Никой няма да застане зад подобна идея. Хипотетичното реализиране на
Коментари Харесай

Боби Бобев: Идеята за велики държави на Балканите е традиция, но неприемлива

Никой няма да застане зад сходна концепция . Хипотетичното осъществяване на сходна концепция значи да имаме три печелещи териториално и три губещи териториално страни. Това значи внезапно повишаване на териториите на Албания, на Сърбия и на Хърватия за сметка на Босна и Херцеговина, на Северна Македония и на Черна гора. Не може да се чака някоя от страните на Западните Балкани да одобри концепцията от нея да бъдат отцепвани територии “. Това разяснява пред БНР доктор Боби Бобев, някогашен дипломат на България в Косово. 

По-рано през седмицата, че е предаден на Брюксел от словенския министър председател Янез Янша. В така наречен „ нон пейпър “ се планува обединяване на Косово с Албания, присъединение на части от Република Сръбска към Сърбия и на хърватски кантони в Босна и Херцеговина към Хърватия като метод за решение на отворените въпроси на Западните Балкани и ускорение по пътя им към Европейския съюз и към НАТО. 

Според Бобев  едно такова предложение би провокирало резултат на доминото , макар че звучи естествено. 

„ Идеите за основаване на велики страни са с обичаи в нашия район. Това, че понякога се появяват такива планове, не е изненада . Няма и нищо неестествено в това хората от един и същи етнос да желаят да са в една и съща страна. Подобно искане е естествено, само че е нереализуемо, тъй като би провокирало разтърсвания “. 

По думите му от разпространението на такива хрумвания има интерес някой, „ к ойто желае да насочи острието на своите рецензии към Словенското председателство и към европейската и евроатлантическа вероятност на Западните Балкани, и някой, който иска да сътвори несъгласие в района “. 

В предаването „ Събота 150 “ доктор Боби Бобев изрече: 

Би трябвало към този момент да има непоклатимост в Прищина . За първи път имаме такава рекордна изборна победа, подобен рекорден брой депутати, представящи тази групировка в Народното събрание. Винаги спечелилите от изборите гравитираха към 30-те %, постоянно първият и вторият бяха релативно близко, което предвещаваше нестабилни и несигурни обединения. Докато в този момент - резултат от близо 50% и изпращане на главните досегашни играчи на косовската политическа сцена като Демократическата партия на Косово и Демократическата лига на Косово в съпротива, има условия за непоклатимост. Въпросът е накъде ще бъдат ориентирани косовската политика и разговорът към Сърбия “.  

Интервюто с д-р Боби Бобев можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР