Никой не знае какви ще са ценовите нива през зимата

...
Никой не знае какви ще са ценовите нива през зимата
Коментари Харесай

Шефът на “Бьлгаргаз” пред депутатите: Никой не знае дали ще има газ през зимата

Никой не знае какви ще са ценовите равнища през зимата и дали въобще ще има газ.

Това съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов по време на съвещание на краткотрайната комисия за спиране на газовите доставки и другите възможности.

Той разяснява тегленето на газ от хранилището в Чирен през април и май на ниски цени, оповестени от ръководителя на комисията Даниел Митов от ГЕРБ. Депутатът заяви, че от хранилището са теглени 120 млн. куб. м на цена от 106,7 лева за мегаватчас, а се заместват с количества от 220 лева на мвтч.

Йоцов го репликира, че оповестява данни, които са комерсиална загадка и изрече думите, че не се знае какви ценови равнища ще доближи газът и дали ще го има въобще. С добива на газ от Чирен е юридически опит да се реализиран по-добри цени за потребителите.

След прекъсване на съветския газ на 27 април " сме се пробвали да намерим газ за април и май. В април в един ден ползвахме газ от тръбата на " Булгартрансгаз ", тъй като нямахме, сподели газовият началник. За май изпратихме предложения, за юли направихме два търга за пазаруване на количества, само че не ги получихме. Дали цената е по-висока, да, по този начин е. Няма по какъв начин да не е по-висока при пазарните фактори, които са на нидерландската борса TTF, която е над 160 евро на мегаватчас ", сподели газовият началник.

Йоцов направи и къс доклад на доставките.

Освен двата танкера, които към този момент са доставени и разтоварени, се чакат още три или четири кораба. Правим каквото можем, сподели Йоцов и добави, че за юли има обезпечени количества.

Шефът на " Булгаргаз " съобщи, че следва ремонт на Трансадриатическия газопровод за 14 дни, тъй че щяло да бъде мъчно, само че щели да се оправят.

На въпрос на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, той отговори, че за юли газът е обезпечен, за август има отчасти карго, следва да се договаря. За октомври, ноември, декември е доста комплицирано, сподели още Йоцов.

След диспути шефът на " Булгаргаз " изпусна най-сетне цифри - за юли са обезпечени 600 000 мегаватчаса на терминала за полутечен газ при остров Ревитуса, за авсут - 650 000, а за септември - още 600 000.

В началото на съвещанието бе отделено време да се разбере по какъв начин тъкмо е взето решението за отвод да се заплаща в рубли. Във краткотрайната комисия не било изпратено решение от оперативно съвещание на Министерския съвет, депутатите обявиха, че ще го изискат, с цел да е ясно кой е взел решението за отхвърли да се открие сметка в рубли. Йоцов съобщи, че " Булгаргаз " е отказал сметка в рубли на база писмо на зам.-министър на енергетиката, който пък се позовал на решение от оперативно съвещание на държавното управление.

Договорът с " Газпром износ " не е завършил, диалозите не престават, даже по телефона, сподели още Йоцов.

Но възобновяване на доставките не може да се реши от " Булгаргаз ", съобщи шефът на компанията. По схемата на " Газпром износ " плащали гръцки компании и една българска, разясни той.

Източник: " 24 часа "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР