Никос Кодзияс, сн: в. Вечер Гръцкият външен министър Никос Кодзияс

...
Никос Кодзияс, сн: в. Вечер Гръцкият външен министър Никос Кодзияс
Коментари Харесай

Гръцкият външен министър пристигна на символично посещение в Скопие


Никос Кодзияс, сн: в. Вечер

Гръцкият външен министър Никос Кодзияс дойде на публично посещаване в Скопие в четвъртък вечерта, където ще продължи договарянията за името на Македония.

Той пристигна с първия пряк полет от Атина за последните 12 години и кацна на летището в македонската столица, което до неотдавна носеше името на Александър Македонски, само че бе прекръстено на " Скопие " в символ на благосклонност от страна на Македония да реши противоречивите въпроси с Атина.

Гръцкият външен министър ще беседва на следващия ден с Никола Димитров, с премиера Зоран Заев, с вицепремиера Буяр Османи, с ръководителя на Народното събрание Талат Джафери, с водачите на ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ Христиан Мицкоски и Али Ахмети.

По време на диалозите ще бъдат разисквани позициите на Скопие и Атина по въпроса за името и показаното по-рано тази седмица проектоспоразумение от гръцка страна.

На процедура това са и препоръчаните от интернационалния медиатор на Организация на обединените нации в разногласието Матю Нимиц:

Република Северна Македония

Република Нова Македония

Република Горна Македония

Република Вардарска Македония

Република Македония (Скопие)

Преди два дни македонският външен министър Никола Димитров заяви, че и Македония е срещнала Гърция със своите оферти.

" Честно е да призная, че има разлики сред нашето и гръцкото предложение. Но, в случай че имаме идентична цел ще успеем да преодолеем тези разлики ", сподели Никола Димитров.

Освен към името Атина има искания и към македонската конституция, която съгласно гърците позволява присъединение на прилежащи територии.

Македония се надява, че разногласието ще бъде решен в точния момент, с цел да получи рекомендация за започване на договаряния с Европейски Съюз през юни и удостоверение на поканата за участие в НАТО през юли тази година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР