Никола Стоянов отхвърли критиките за готовността на България за членство

...
Никола Стоянов отхвърли критиките за готовността на България за членство
Коментари Харесай

Министърът на икономиката Никола Стоянов: Вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е много голяма

Никола Стоянов отхвърли рецензиите за готовността на България за участие в еврозоната.

Рязък спад на инфлацията през идващите месеци у нас предвижда в " Денят стартира с Георги Любенов " министърът на стопанската система Никола Стоянов. Според него равнището за инфлация продължава да спада и в този миг като се чакат по-добри данни за ноември и декември.

" Очакванията са България да се размине с рецесията и да има внезапен спад на инфлацията. Така че имаме положителни очаквания за отлична 2023 ", посочи той.

" Вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е доста огромна. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентния отчет. Ние вършим съществени стъпки и съм убеден, че инфлацията ще стартира да спада ", уточни той.

Ембаргото на Европейски Съюз за импорт на съветски нефт, което влиза в действие на 5 декември няма да се усети от хората у нас, увери той като посочи, че България съблюдава прецизно и глобите против Русия и дерогацията за износа на нефт.

Относно апелите на Движение за права и свободи и " Демократична България " страната да поеме оперативното управление на " Лукойл " Стоянов разяснява, че не е значимо кой ръководи рафинерията, тъй като проблемите с доставките на недопечен нефт и износът на модифицирано гориво са чисто логистични.

България използва 2,5 тона дизел годишно, който се получава от 6 тона недопечен нефт. В процеса на преправка на суровината се получават вторични артикули, които нямат необятно ползване у нас. Ако България не изнася тези артикули, те ще запълнят складовете на " Лукойл " за 20 дни и работата на рафинерията ще бъде блокирата като по този метод тя няма да е в положение да създаде нужното за потреблението у нас количество дизел.

" Ние не може да ги изливаме в морето тези вторични артикули, няма къде да ги складираме, в случай че не ги изнасяме, рафинерията ще би трябвало да спре работа и тогава няма да е произвела задоволително дизел ", посочи той.

Правителството към този момент работи по намирането на решения за готовността на " Лукойл " да работи с различен тип нефт след 2 години, когато изтича дерогацията.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР