Никола Саркози и покойния вече либийски лидер Муамар Кадафи по

...
Никола Саркози и покойния вече либийски лидер Муамар Кадафи по
Коментари Харесай

Вечерни новини: Никола Саркози задържан за разпит, а БДЖ под нови подозрения

Никола Саркози и починалия към този момент либийски водач Муамар Кадафи по време на церемонията по подписването на търговски контракти за 10 млрд.евро сред двете страни през 2007 година в Елисейския замък.

© Reuters Още по тематиката
Вечерни вести: Brexit ще завърши дефинитивно в края на 2020 година, а Западът бави поздравленията си за Путин

И още: Бойко Борисов персонално се зае с дупките по пътищата, рекордни температури в Арктика
19 мар 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Русия контраатакува западните ограничения и обвинявания за отровения разузнавач във Великобритания; Договорът за поддръжка на МиГ-29 събира от ден на ден критики; Ключова комисия в английския парламент желае по-дълъг Brexit
18 мар 2018
Вечерни вести: Западът се сплоти против Русия поради отровения разузнавач, а Словения и Словакия имат премиерски земетресения

И още: Безработицата е паднала до 6.2% през 2017 г.; Тръмп избра закостенял медиен анализатор от CNBC за основен стопански консултант
15 мар 2018 Денят бе забавен отвън България и много спокоен тук. Голямата политическа вест пристигна от Франция, където някогашният френски президент Никола Саркози бе арестуван за разпит по следствието за нелегално финансиране от Либия на предизборната му акция от 2007 година

Технологиите пък не престават да са региона, която най-бързо трансформира бъдещето ни - от време на време за неприятно. Инцидент със тестов самоуправляващ се автомобил на компанията Uber в Съединени американски щати сложи под риск бъдещето на цяла една нова промишленост за стотици милиарди - или най-малко бързото й налагане и преобразяване в действителност.

Продължават и проблемите за Фейсбук след абсурда с Cambridge Analytica, като компанията търпи обилни загуби на борсата.

В България главното терзание пристигна от новината за проектите на съветския колос " Газпром " да понижи на половина потенциала на тръбата " Турски поток ". Това разсъни въпроси за бъдещето на газовия хъб " Балкан ", който министър председателят Бойко Борисов по този начин мощно желае да осъществя. Според експерти обаче има задоволително източници на газ, които могат да вдъхнат живот на плана, даже и без " Турски поток ". На процедура проблеми за " Балкан " има, само че те са от условието на Брюксел газът освен да идва от разнообразни източници, само че и да бъде търгуван тук, а не просто да минава директно през страната. За това няма доста благоприятни условия, защото България в действителност ще продължава съществено да изостава от близките страни, както по многообразие на източниците на газ, по този начин и по размер на личния си пазар.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Никола Саркози бе арестуван по отношение на финансиране на президентската му акция от 2007 година

Бившият френски президент Никола Саркози е бил арестуван и разпитан тази заран от полицията. Разпитът е обвързван с следствието за хипотетично нелегално финансиране на предизборната му акция през 2007 г с либийски пари от режима на Муамар Кадафи. Разследването се води от 2013 година по съмнения за корист с власт и обществено финансиране, както и пране на пари. Преди няколко седмици полицията арестува някогашния съучастник на Саркози Александър Джури, който по-късно беше освободен под гаранция.

За финансиране от Либия на акцията на Саркози заяви синът на Кадафи - Сейф ал Ислам, през 2011 година Последваха следствия на самостоятелни публицисти във Франция. По това време Саркози и Кадафи бяха в доста положителни връзки - доказателство за което беше спасението на българските медицински сестри. Самият Саркози изрично отхвърля изказванията за финансиране на акцията с либийски средства. Задържането му може да продължи до 48 часа. Ако по-късно бъде формирана публична процедура, това би било знак за съществуването на съответни доказателства против някогашния президент на Франция.

Ремонтите на БДЖ още веднъж провокираха кавги

Русенската " Експрес сервиз " и " БДЖ - Кончар " оповестиха за нова поръчка на " БДЖ - Пътнически транспорти " за малко над 4 млн. лева с предупреден победител, поради ограничаващите условия към претендентите. Няколко часа по-късно отбраната на поръчката пристигна от високо равнище, като зам.-министърът на превоза Велик Занчев, някогашен кадър на БДЖ съобщи, че няма да позволен през медиите да се печелят процедури в БДЖ или в друго държавно сдружение. Това му изявление пристигна единствено дни откакто самият министър на превоза Ивайло Московски разпореди инспекция на същата тази поръчка.

Поръчката за 9 локомотива е по този начин написана, че на нея дава отговор единствено " ЖП Тракция ", която е новата компания любим на БДЖ за поддръжка на локомотиви.

За първи път самостоятелна кола умъртви пешеходец

Самоуправляващо се Volvo на Uber умъртви пешеходка в Аризона, като това е първи съдбовен случай. След случая Uber спря всичките си проби на самостоятелни коли в Северна Америка. Досега тя правеше проби в Аризона, Питсбърг и Торонто. В колата е имало водач, само че е била на автопилот. Жертвата е навлязла внезапно на шосето, бутайки колело, а от полицията разясняват, че даже и колата да е била ръководена ръчно, то случаят мъчно е можело да бъде избегнат.

Въпреки това случката евентуално ще се окаже спънка за желанието на високотехнологичните компании да наложат самостоятелните коли. Компаниите употребяват аргумента, че новите технологии вършат самостоятелните коли по-безопасни спрямо тези, ръководени от хора. Само преди три дни Uber и звеното за самостоятелни коли на Гугъл - Waymo, желаеха от Конгресa в Съединени американски щати да одобри по бързата процедура законодателство за безпилотните коли. Инцидентът вероято ще повлияе на решението.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Актрисата Синтия Никсън от " Сексът и градът " се кандидатира на губернатор на Ню Йорк

Синтия Никсън, която играеше ролята на адвокатката Миранда Хобс в известния сериал " Сексът и градът ", влезе в конкуренцията за губернатор на щата Ню Йорк и ще провокира настоящия губернатор Андрю Куомо за номинацията на Демократическата партия. Никсън се разгласи за " прогресивната опция " на центриста Куомо.В акцията си тя подчертава на достъпа до качествено държавно обучение и понижаване на икономическото неравноправие. Ако завоюва, тя ще бъде първата жена и първият губернатор на щата с хомосексуална ориентировка. Съпругата ѝ Кристин Маринони пък е ЛГБТ деятел и до неотдавна работеше за кмета на Ню Йорк Бил де Блазио.

[Associated Press]

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Фед ще разгласи първото си покачване на лихвите за годината

Федералните запас на Съединени американски щати ще разгласи първото си покачване на лихвите за годината на постоянното съвещание в сряда. Почти без подозрение то ще е с 0.25% до обхват от 1.50-1.75%. Това ще е първото покачване от общо три, които са планувани за тази година.

Това, което желаят да чуят вложителите обаче е дали ще има четвърто. Залозите за това стават все по-големи и тъкмо те натиснаха тържищата в понеделник, в допълнение на терзанията, които донесе Faсebook, откакто стана ясно, че компанията Cambridge Ananlytica елементарно е злоупотребила с десетки милиони сметки на консуматори от мрежата. По-високи лихви биха охладили растежа и облагите на компниите в Съединени американски щати, което ще се отрази върху доходнотта на акциите им.

Временната комисия за приватизацията на ЧЕЗ стартира работа

Първото съвещание на Временната парламентарна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по приватизацията на ЧЕЗ Груп в България е планувано за сряда.

Дневният ред на комисията ще стартира както е всекидневно с приемане на вътрешни правила за работата й, което по принцип звучи като елементарна процедура, само че в действителност от полемиката за обсега на нейната активност, метода на взимане на решения и така нататък ще могат да се създадат редица заключения за позициите на обособените страни и вероятността пред това следствие.

Президентът е на посещаване в Израел и Палестина

От през днешния ден до 22 март президентът Румен Радев ще бъде на публично посещаване в Израел по покана на президента Реувен Ривлин, оповестиха от " Дондуков " 2. Визитата на българския държавен глава е в подтекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от основаването на Държавата Израел.
Радев ще посети и Палестинската автономност и ще беседва със своя палестински сътрудник Махмуд Аббас.

След срещата с Ривлин българският президент е декларирал, че Израел като водеща страна в региона на високите технологии, би имала интерес да влага в капацитета на България, която се трансформира от ден на ден в център за осведомителни и информационни технологии, научни проучвания в Югоизточна Европа.

АНТИЕВОЛЮЦИЯ

Цял скотски тип евентуално ще изчезне пред очите ни в идните години

Последният мъжки северен бял носорог на име Судан умря от напреднала възраст в консервационния парк Ол Пейета в Кения. С неговата гибел наближава и краят на техния тип въобще, като последните останали екземпляри са неговата щерка и внучка. Все отново дребна вяра крие създаването на техники за ин витро оплождане. Северният бял носорог е най-редкият тип африкански носорог. Южните бели и черните носорози са доста повече. Едно от обясненията за " неприятния шанс " е, че този тип губи обичайните си местообитания в дивата природа на няколко трайно нестабилни страни като Демократична република Конго, Централноафриканската република, ЧАД и Южен Судан, които са белязани от десетилетия на спорове и безредици, безвластие, които не разрешават опазването на типа. Така популацията им от близо 2000 през 1960 година спада внезапно през 1984 година на едвам 15, а скоро по-късно и те са унищожени от бракониери.По-рано този месец в Манхатън, Ню Йорк, бе открита и статуя " Последните три ", отдадена на последните три оживели сверни бели носорога, един от които бе Судан.

Фотограф: Reuters

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Хората и компаниите да могат да заплащат за услугите на министерства и държавни организации с карта напряко по сметките им в Българска народна банка , а не посредством банки медиатори, плануват законови промени. Все още има институции, чиито услуги се заплащат единствено през банки, които пък начисляват такси - от време на време по-високи от самата стойност на услугата. Те ще бъдат задължени да слагат пос-терминали като опция.

Конституционният съд реши да образува дело за Истанбулската спогодба по питането на ГЕРБ дали конвенцията опонира на Конституцията. Причината бяха полюсните позиции към документа, в това число и в ръководещата коалиция, като в това време кабинетът реши да отдръпна плана за ратификацията на Истанбулската спогодба и стимулира анулацията на към този момент взетото си решение точно със сезирането на Конституционен съд.

Шериатът повелява дамите да носят скромни и благоприлични облекла, само че това не значи наложително да покриват главите си и да носят черна абая , споделя принцът - модернизатор на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман в изявление за CBS. Това е поредна стъпка напред в отношението към дамите в страната, въпреки към момента не се знае дали изказванията са пряк сигнал за смяна в насилствените правила за обличане на дамите в кралството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР