Никола Филчев, Сотир Цацаров Комитетът на министрите на Съвета на

...
Никола Филчев, Сотир Цацаров Комитетът на министрите на Съвета на
Коментари Харесай

Съветът на Европа: До 6 месеца да се обезпечи независимо разследване на главния прокурор


Никола Филчев, Сотир Цацаров

Комитетът на министрите на Съвета на Европа даде шестмесечен период на България да показа съответни ограничения, гарантиращи, че против основния прокурор ще може да се организира без значение следствие.

" (Българските) управляващи са подканени да дават информация за съответни промени, които ще обезпечат независимостта, по закон и на процедура, на следствията против основния прокурор, и в частност ще подсигуряват независимостта на органите, виновни за другите етапи на това следствие. (Българските) управляващи са подканени да обезпечат информация за напредъка по тези въпроси преди 1 октомври 2018 година ", се споделя в решението на организацията, с което Mediapool разполага.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа прави непрекъснат мониторинг по осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Най-проблемното дело е " Колеви против България ".

Първоначалната тъжба до съда в Страсбург е изпратена през декември 2001 година от някогашния заместник-главен прокурор Николай Колев. Жалбата съдържа изказвания за целенасочения тормоз върху него, проведен от някогашния основен прокурор Никола Филчев, в това число и с формиране на серия от наказателни каузи против него и околните му с фабрикувани обвинявания и подхвърлени улики от високопоставени прокурори и служители на реда, нелегално задържане макар имунитета му и други.

През декември 2002 година Николай Колев е убит. Неговата вдовица Нанка Колева и щерка му Кристина декларират, че поддържат жалбата в Страсбург. В нея те прибавят нови изказвания – че в България следствието на убийството се прави от хора, които са подвластни и манипулирани от Филчев, че то умишлено е саботирано за да се постави чадър над причинителите. Според тях поръчители на убийството са основният прокурор Никола Филчев, взаимно с тогавашния началник на Специализирания отряд за битка с тероризма (СОБТ) Филко Славов и Алексей Петров.

Веднага след убийството някогашният народен представител Едвин Сугарев дава на проверяващите детайлна информация, включваща дати и имена, която има директно отношение за идентифициране на отговорните за убийството. Няколко очевидци дават показания, че Колев е споделял с тях, че Филчев го е заплашвал и се опасява, че взаимно с Алексей Петров готвят нападение над него. Сред тях е и варненският апелативен прокурор Васил Миков, самият той преди този момент станал жертва на огромна целенасочена акция против него, извършена от самия Николай Колев.

През ноември 2009 година съдът в Страсбург осъжда България, а в решението си показва, че в страната не съществуват задоволително гаранции за осъществяване на без значение следствие на закононарушения, в случай че вероятни обвинени са основният прокурор или други високопоставени чиновници, близки до него. Заради неналичието на подхванати ограничения по този въпрос, България е сложена под наблюдаване.

След като България бе наказана от ЕСЧП, тогавашният обвинител №1 Борис Велчев се разгласи за смяна в конституцията, която да отстрани съществуващата недостижимост на основния прокурор. Това обаче и до през днешния ден не се е случило. Настоящият основен прокурор Сотир Цацаров е срещу такива промени, а мнението му се споделя единомислещо от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и националистите в Народното събрание.

В новата си позиция по този случая " Колеви " Съветът на Европа възобновява поканата си към българските управляващи да уточнят дали към момента е допустимо чуване на Никола Филчев.

" (Комитетът на министрите на Съвета на Европа) повтаря своята подкана към управляващите да уточнят дали към момента е допустимо чуване на някогашния основен прокурор Никола Филчев в подтекста на ново следствие на случая " Колеви ", се споделя в позицията на Комитета на министрите.

България е приканена да изясни какви ограничения счита да предприеме по установените структурни проблеми в своята правосъдна система, които водят до неефективни следствия. Комитетът на министрите желае и разбор на резултатите от извършените промени през 2017 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР