Никога повече няма да стъпя в Германия, казва Мариана. Румънката

...
Никога повече няма да стъпя в Германия, казва Мариана. Румънката
Коментари Харесай

Кракът ми няма да стъпи повече в Германия. За нищо на света.


" Никога повече няма да стъпя в Германия ", споделя Мариана. Румънката е единствено една от многочислените източноевропейци, които в последно време събраха храброст да опишат за унизителните условия, в които живеят и работят в Германия.

„ Кракът ми няма да стъпи повече в Германия! Нито на посетители, нито на екскурзия. За нищо на света! “ Мариана е работила два месеца в една баварска плантация, по-дълго не издържала: неплатен ексклузивен труд, мизерни спални пространства, никакви защитни ограничения против ковид. „ Не можех да преглътна, че трябваше да спим по осем дами в едно помещение, че осем души употребяват една баня, а 30 души - една кухня “, споделя румънката пред Дъждовни води. И прибавя, че ги извозвали до работното им място с осемместен бус, в който се тъпчели по 14-15 индивида.

Мариана е единствено една от многочислените източноевропейци, които през последните месеци събраха куража да извадят на бял свят редица нелицеприятни обстоятелства за трудовия си делник в Германия: в месопреработването, в куриерските служби, по градежите и в селското стопанство. Дори министърът на труда Хубертус Хайл призна, че действителността е таман такава: „ Пандемията е като лупа, през която виждаме неща, които и преди не са били наред “, съобщи министърът.
Редакцията предлага
Скандално

Алекс е работил две години за. Подобно на Мариана, и той споделя за безчовечен условия. „ Работното време беше 8 часа плюс 45 минути обедна отмора, само че вместо това работехме по 10 до 13 часа дневно. След толкоз работа човек е унищожен - и физически, и душевен. “ Алекс хвърля виновността основно върху посредническите компании. Тъкмо тези подизпълнители наемат служащите и по тази причина носят отговорността за изискванията на труд и живот.

Повечето източноевропейци, наети по този метод, работят на акомпанимент. Плаща им се не на час, а за количество продукция. Но нормата не може да се извърши за 8 часа. Така поражда експлоататорска система, споделя Алекс. Който стачкува, бързо изхвърча, а нормите на немското трудово право просто не важат, изяснява румънецът.

Случаят с " Тьонис " сподели, че служащите постоянно не получават съвсем никаква отбрана против рисковия ковид. Над 1500 служащи във фабрика на „ Тьонис “ се оказаха инфектирани,.

Системата от подизпълнители и трудови медиатори, които нормално са сънародници на наетите служащи, съставлява непрозрачна мрежа, която мъчно се управлява. Въпреки това обаче в една обществена страна, каквато е Германия, даже такива непрозрачни мрежи би трябвало да подлежат на надзор: да се ревизира по какъв начин са настанени служащите и при какви условия работят. По принцип е по този начин, съгласява се Мариус Хангану от плана „ Честна подвижност “. По предписание на немските синдикати той оказва помощ с опит и препоръки на командированите служащи от България, Румъния и още няколко страни. Хангану изяснява, че две държавни служби са длъжни да ревизират тези условия: Здравната работа и Митническата работа, като митничарите се концентрират единствено върху възможните незаконни служащи. Но инспекциите не всеки път са както би трябвало, твърди Хангану и дава образец от Бавария. „ За три митнически инспекции авансово се знаеше. Не разбирам по какъв начин такава информация може да изтече от работа като митниците. Там явно има „ къртица “. “ Хангану стига даже още по-далеч. Според него, приключването на информация би трябвало да се търси не в районната митническа дирекция, а на по-високо ниво - там, където се стича цялата информация. Едно в действителност съществено обвиняване. Обърнахме се към Главната дирекция на митниците с въпрос дали има известни сходни случаи на авансово оповестени митнически инспекции. Отговорът беше сбит: „ Няма сведения по въпроса “.

" Суров надзор, непрекъснато и без предизвестие "

Зачестилите вести за болести в кланиците и фермите принудиха политиката да се задейства. От следващата година командироването на служащи ще бъде неразрешено най-малко в месопреработването. Това значи, че немските кланици към този момент няма да могат да позволяват служащи, наети от подизпълнители.

Дискусията за изискванията, в които работят командированите и сезонните служащи, се разпали още веднъж, откакто наскоро в една баварска плантация се появи ново огнище на Ковид-19. Фермата, в която работят хора от България, Румъния, Украйна и Унгария, беше напълно сложена под карантина. На конференция баварският министър-председател Маркус Зьодер съобщи, че болестта е избухнала в следствие от съзнателни нарушавания на разпоредбите и хигиеничната идея. Зьодер упорито прикани за недопечен надзор, „ непрекъснато и без предизвестие “. Занапред санкцията за такива нарушавания ще бъде увеличена от 5000 на 25 000 евро.

Разкритията от последните месеци шокират. И в това време разкриват голям късмет пред стотиците хиляди източноевропейски служащи в Германия. Защото точно в следствие от последните кавги се чака изискванията на труд и живот да се подобрят доста.

" Ако не беше коронавирусът, всичко щеше да си остане постарому ", споделя Алекс. Румънецът към този момент е постъпил на работа в друго немско месопреработвателно дружество. Този път с същински трудов контракт. " Никога повече няма да разреша да бъда експлоатиран ", споделя той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР