Никога не бях очаквал, че точно сега, когато толкова възторжено

...
Никога не бях очаквал, че точно сега, когато толкова възторжено
Коментари Харесай

Пеевски спечели от караницата между Борисов и Радев*

Никога не бях очаквал, че тъкмо в този момент, когато толкоз възторжено поехме шестмесечното ни ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз, ще продължим да вадим на показ " най-кирливите си ризи " на станалото към този момент пословично неуважение на разделянето на управляващите и на потъпкването на разпоредбите на институционалната народна власт.
Непосредствено преди заминаването на ГЕНЕРАЛА ПРЕМИЕР за най-важния международен конгрес по сигурността, фамозната годишна Мюнхенска конференция и на ГЕНЕРАЛА ПРЕЗИДЕНТ за Македония на двудневно публично посещаване, станахме очевидци на следващия конфликт сред двамата или по-точно на следващата замяна на " удари под кръста " и перфидни политически обвинявания. И тук не става дума единствено за " мегаломанското " им его. Проблемите са доста по-сложни.
Отдавна на всички ни е ясно, че тезата на Борисов за " двете първи цигулки, които свирят в една обща тоналност " е обект само на политическата фантастика, а " дуетът на двамата генерали " звучи повече от подправено. Този път (формалният) политически мотив за следващия боксов рунд сред двамата генерали беше изявлението на министър-председателя Бойко Борисов по bTV, излъчено вечерта на 14 февруари 2018 година. В изявлението си министър председателят упрекна началника на кабинета на президента Иво Христов, че е главен провинен за напрежението сред държавното управление и президентската институция. Според него той е медиен човек, който написа речите на президента и е прочут още от " малкия екран на Пеевски BBT ".
Прибързаната, както нормално, задъхана, недомислена и даскалски поучителна реакция на президента Радев не закъсня. Той освен че иронизира премиера, само че и заля медийното пространство с провокативни въпроси към него, на които Борисов отговори в типичния си " народняшки " жанр. Всичко е на пръв взор към този момент до болежка познато. За следващ път ставаме очевидци на един изцяло неуместен от позиция на европейската политическа просвета разговор сред двамата генерали.
И въпреки всичко има нещо ново и то е обвързвано с " политическия индивид ", на който неслучайно е отдадено разиграното медийно-политическо шоу. Той се оказва не някой различен, а маститият (и физически, и политически, и икономически) Делян Пеевски – най-прочутият български медиен магнат, депутатът, обвързван с банкрута на КТБ, който не посещава Народното събрание, само че всичките му закони се одобряват, следователят и не на последно място началник на ДАНС, въпреки и за един ден.
Просто е изумително по какъв начин двамата генерали бягат по допирателната като " демон от тамян " да не би да бъдат свързани по някакъв метод с лицето Пеевски, " Бостанското чучело " за надали не целия политически и стопански хайлайф от " новата Борисова епоха ", почнала през 2009 година. Особено обстоен и особено квалифициран за офанзивата си е президентът Радев, който още веднъж е " не запомнил ", че не сме президентска република и нападна премиера по метод, излизащ надалеч отвън неговите компетенции. Ето един изключително „ буен “ откъс от неговата офанзива в чисто прокурорски жанр, публикуван от всички медии и обществени мрежи: " Партията на господин Борисов гласоподава единомислещо импортирания от господин Пеевски закон за КТБ. И в случай че някой в действителност смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на господин Пеевски, той дължи отговори на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с господин Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски? "
Много още може да се цитира от обвиняванията на президента към премиера, този път в жанр " началник-подчинен " но Корнелия Нинова, свързани с неналичието на бистрота в управническите му решения, в безразборното харчене на финансови средства и какво ли още не, само че най-много в бетонирането на корупцията с новия закон.
Борисов не закъсня и отгови на обвиняванията на Радев, като прави оценка държанието му като " вероломно нахлуване към държавното управление " и не пропуща тематиката " Пеевски ": " Ако Делян Пеевски е направил закононарушение и президентът знае, за какво и неговото служебно държавно управление не назначи инспекция? Абсолютно ми е чиста съвестта. Искам да се обърна към президента – в случай че има данни за мой бизнес или нещо общо, което съм направил с Пеевски, то незабавно да сезира прокуратурата. Аз декларирам, че такива няма ".
Сигурно може да се спекулира безпределно за какво тъкмо в този момент, в този политически миг и в този неуместен скандал сред двамата генерали, за " основен воин " бе определен Делян Пеевски. Нима не им " стигна пипето " и на двамата да схванат, че печелившият от цялата " патаклама " ще бъде самият Пеевски. Ето и един откъс от неговия отговор, с който той ги потупва покровителствено по рамото и им изяснява " къде зимуват раците ": " Считам, че не е съществено министър председател и президент, от висотата на тяхната позиция, да ме употребяват в опит за разрешаване на съществуващите сред тях, или сред техните администрации, проблеми, както и да се упражняват върху името ми, изключително с сходна неприемлива за институциите, които съставляват, реторика. Каквито и проблеми министър председателят и президентът да имат между тях, персонални или институционални, да ги вземат решение отсега нататък като огромни момчета, генерали, без да намесват един народен представител от опозицията, тъй като аз нямам никакво отношение към техните разногласия за самолети, танкове, търгове или всякакви комисии. "
И по този начин стигаме до политическите последствия от президентските избори през 2016 година и последвалите ги през 2017 година (поредни) предварителни парламентарни избори. Никога не би трябвало да забравяме, че след 2009 година живеем към този момент при седмо държавно управление, три от тях служебни. За голямо страдание обаче, изразяваните неведнъж обществени планове на държавните управления " Борисов " 1, 2 и 3 да проведат предстоящите с години промени в страната (особено в правосъдната система, сигурността и битката с корупцията) най-малко до момента са прекомерно надалеч от политическата действителност.
Колкото до резултатите и политическите последствия от последните президентски избори в края на 2016 година, тук важи изцяло гениалната сентенция " Който каквото самичък си направи, не може никой различен да му го стори ". Казвал съм го неведнъж, само че ще го повторя отново. Винаги съм се удивлявал през годините на възторжената лекост, с която Бойко Борисов реди думи след думи, изцяло неприемливи да бъдат даже помислени, а камо ли изречени обществено от един партиен водач и министър-председател на демократична страна и то членка на Европейски Съюз.
Може би най-фрапиращият образец беше методът, по който Борисов изненада " европейските водачи на утрешния ден " с следващото си " сензационно " обществено признание пред конгреса на Европейските студенти демократи (EDS) във Варна. По време на събитието, което се организира в края на юли 2017 година за първи път в България и в което участваха членове на 31 юношески партийни организации от ЕНП, измежду които и тази на ГЕРБ, определеният неотдавна за трети следващ път на премиерския пост Бойко Борисов просто стъписа делегатите, гостите и най-много представителите на медиите с политическата си позиция: " Загубихме президентските избори, тъй като не искахме да ги спечелим. Много е значимо за демокрацията да има ясно разграничаване на управляващите. Когато една партия, колкото и да е добра, и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и локалната власт, това не е добре за демокрацията ".
И какво се получава на процедура? Че новоизбраният президент военачалник Румен Радев е косвено назначен от премиера военачалник Бойко Борисов? Веднага поражда може би заядливият, само че логически въпрос: " Нима е добре за демокрацията в една парламентарна република, когато и министър-председателят, и президентът са някогашни генерали, единият в системата на защитата, другият в Министерство на вътрешните работи? " Такъв неуместен политически проблем няма в нито една друга европейска страна, а евентуално и в целия цивилизован свят.
Колкото и да съм доброжелателен еврооптимист, мръсно сивият политически пейзаж слага доста въпроси към потенциала и политическата воля на парламентарно показаните партии и съответните държавни институции за взимане на национално виновни вътрешнополитически решения в най-деликатните за страната ни проблематични области. Нещо повече! С всеки изминат ден нараства напрежението, което е обсебило освен държавното управление и президентската институция, само че и цялото 44-то Народно заседание, даже и локалната власт, водещите политически партии и гражданското общество. На този декор най-безметежно спокойни наподобяват в основната прокуратура, която може да си разреши " всичко " за " всички " и Делян Пеевски, несъмнено. Останалите ще " духаме супата ", както направи за следващ път Любослав Пенев след последния конгрес на БФС…
Автор: Аспарух Панов
Заглавието е на редакцията


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  Срещата в МОН за видеонаблюдението от вътрешната страна Срещата в МОН за видеонаблюдението от вътрешната страна  Екологичният скандал Екологичният скандал " Пирин "  Държавата, в която можеш да кажеш всичко Държавата, в която можеш да кажеш всичко  Здравите фамилни полезности, произвеждащи търтеи Здравите фамилни полезности, произвеждащи търтеи  Кочината на свинското опазване на здравето Кочината на свинското опазване на здравето Интервю Още Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот?
Колко скелета има в дрешника на Путин? Цялата публична био...
Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Любовта след влюбването
В началото на една връзка всичко е елементарно. Пеперудите в стомаха, розовите облаци, желанието да сте с този човек непрекъснато и да му показв...
Асенoвградчани сигнализират: Гробищата в град... КЗД скочи в отбрана на Кошлуков, станал жер... Спират придвижването по част от ул. " Цар Иван... Сидеров желае парламентарна комисия за дело... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Конфуз: Роклята на фигуристка се смъкна...
В извънредно неприятна обстановка изпадна френската фигуристка Габриела Пападакис по време на изпълнието на късата стратегия при танцо...
Дневен хороскоп за 20 февруари Човекът, който може да купи " Теленор ", куп... Путин продължава да не се появява Миналото на Путин - ужасното детство ли го... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Румен Радев пред паметника на Левски: Дн...
Днес сме Република, само че чиста ли, свята ли? Това попита в словото си президентът Румен Радев по време на отбелязването на 145 годин...
Делян Пеевски изиска президентът да му се... Русия не вижда риск в присъединението на... Новините: Най-важното за деня, 19 февруари Чавушоглу: Никой не може да спре турската...  www.expert.bg  Европейски Съюз може да спести милиарди, в случай че употребява повече ВЕИ Европейски Съюз може да спести милиарди, в случай че употребява...  Toyota влага 2,8 милиарда $ в създаването на екоколи Toyota влага 2,8 милиарда $ в разр...  Ананиев упрекна шефа на НЗОК в неистина Ананиев упрекна шефа на НЗОК в неистина  Израел и Египет подписаха Израел и Египет подписаха " исторически " д...  www.iwoman.bg  Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 20 февруари Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 20 февруар...  Гери-Никол влиза в Гери-Никол влиза в " Капките "  Най-добрият метод да обичате? Забравете разпоредбите! Най-добрият метод да обичате? Забравете...  Ако го обичаш, за какво би желала да го промениш? Ако го обичаш, за какво би желала да го пром...  http://www.sportlive.bg  Лошо: Делио Роси е със счупена ръка Лошо: Делио Роси е със счупена ръка  Българите на Олимпиадата днес+ програмата на Игрите Българите на Олимпиадата днес+ програмат...  Лацио измести Интер от топ 4 с победа над Верона Лацио измести Интер от топ 4 с победа на...  Уигън изхвърли Манчестър Сити от ФА Къп Уигън изхвърли Манчестър Сити от ФА Къп Интервю Още Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот?
Колко скелета има в дрешника на Путин? Цялата публична био...
Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Нови Най-четени Най-коментирани Пеевски завоюва от кавгата сред Борисов и Радев*... 48 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР