Никога досега в историята на човечеството за лидерите на авторитарните

...
Никога досега в историята на човечеството за лидерите на авторитарните
Коментари Харесай

Axios: Изкуственият интелект ще стане главният инструмент на цифровата диктатура

Никога до момента в историята на човечеството за водачите на властническите режими не е било по този начин елементарно да наблюдават популацията и да управляват потоците информация. Експертите предвиждат, че огромните данни и изкуственият разсъдък способстват за усилването на властническата власт. Човечеството е на прага на цифровата тирания, само че още не осъзнава това.
Изкуственият разсъдък основава условия за преуспяване на властническите режими, предизвестяват аналитиците на компанията Axios. Тираните постоянно са се стремили към концентрация на властта и нейното съсредоточване единствено в едни ръце. А с появяването на най-новите технологии за надзор и следене се разкриват благоприятни условия, които в никакъв случай до момента не са съществували.

Днес държавното управление може непрекъснато да следи своите жители и да прави непрестанен мониторинг на тяхната интензивност в обществените мрежи. За отклонение от заложения курс и за рецензия на властта може да има санкции. Най-впечатляващи резултати в това отношение доближи Китай, който към 2020 година възнамерява да включи цялото население на страната в една обща система за оценка на благонадеждността.

Най-новите репортажи от КНР демонстрират, че без изкуствения разсъдък и цифровизацията, страната надали би могла да реализира днешния надзор на жителите.

За централизацията на властта приказва и Андрю Ун, професор в Оксфордския университет, а в близкото минало – началник на ИИ проучванията на Гугъл, а след това на Baidu. Благодарение на мощните суперкомпютри и интернет държавното управление получава достъп до грамаден размер от данни, които обработва в напълно къси периоди.
Принципът на централизираното обмисляне бе присъщ за Съюз на съветските социалистически републики и Китай до 1979 година, само че в този момент ИИ може да върне обществото в епохата на плановата стопанска система.
Големите данни и интернет дават на управляващите невиждан надзор върху пазарните механизми. Професор Ун смята, че в сходни условия, концепцията за „невидимата ръка на пазара“, препоръчана от Адам Смит, е към този момент остаряла. „Тази парадигма бе настояща през последните няколко епохи, само че в този момент махалото се връща обратно, най-много поради голените данни, суперкомпютрите, изкуствения разсъдък и интернет“ – декларира Андрю Ун.

Според учения, основен инструмент за политически надзор в ерата на цифровата тирания ще станат огромните IT компании и обществени мрежи.

„С тяхна помощ управляващите по-лесно могат да наблюдават събитията, да въздействат на потоците информация и да маргинализират гласовете на несъгласните“ – смята ръководителят на центъра за стопански нововъведения в Бруклинския институт Даръл Уест.

Не всички учени смятат, че ИИ ще стане политическо оръжие. Невробиологът Николас Райт акцентира, че логаритмите нямат желания и всеки политически строй може да ги употребява, без значение дали е либерален или властнически.

Историкът и футуролог Ювал Харари също е на мнение, че изкуственият разсъдък може да стане инструмент на диктатурата. Той допуска, че в близко бъдеще режимите с цялостен дигитален надзор, сходни на китайския, могат да станат стандарт в целия свят. Правителствата и огромните корпорации към този момент умеят благодарение на ИИ и биоинженерия да „хакват“ индивида – да управляват неговите стремежи и да препрограмират неговите усеща. А към този момент множеството хора не са се научили да разпознават опитите за операция на тяхното схващане.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР