Никакви разговори не са водени за политики, съставяне на мнозинство

...
Никакви разговори не са водени за политики, съставяне на мнозинство
Коментари Харесай

Летифов проговори за Лукойл, златните паспорти и кабинета. ДПС на ход

Никакви диалози не са водени за политики, сформиране на болшинство и кабинет. Това не наподобява рационално и политическо издържано 2 месеца след извършените избори, съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Халил Летифов в изявление за предаването „ Беновска пита – Радио К2 “.

Той отговори на безпочвените внушения на Политическа партия, че Движение за права и свободи е мълчалив сътрудник на ГЕРБ, като съобщи, че по повод закупуването на новите изтребители Политическа партия са дали своят вот и с Движение за права и свободи, и с ГЕРБ.
-->
“Няма секрети сътрудници на Движение за права и свободи. Няма задкулисие, евроатлантическите ни позиции са ясни и очевидни. Движение за права и свободи и доктор Ахмед Доган ги пазят още от зората на демокрацията и по този начин към този момент 33 години. Не е някаква изненада позицията на Движение за права и свободи по какъв начин ние пазиме нашите полезности и нашата посока. Когато има естествени сътрудници на Движение за права и свободи, поредност и предвидимост в българската политика, това значи сигурност за българските жители, страната и нашите сътрудници ”, безапелационен бе  Летифов. Той разяснява, че някои хора и партии скоро са се появили на политическия терен и не познават обстоятелствата, което не е укоримо, само че е укоримо да не се чете и да не се види позицията и пътят, който България е извървяла последните 33 години. 

Халил Летифов разяснява импортирания от Движение за права и свободи проектозакон за надзор на дерогацията и желанието на Движението, в случай че се наложи, да търси италиански вид за рафинерията – под контрола на страната, с цел да има евтини горива за българските жители.

Извън внушенията и опорките на една медийно олигархична енергогрупа, Движение за права и свободи постоянно е подхождало в своите планове и дейности единствено с обстоятелства, причини и съответни оферти, акцентира зам.-председателят на Движението.

“Такъв е методът и с рафинерията “Лукойл ”. Ние желаеме да спазим дерогацията по метода, по който нашите извори на полезности - Европейски Съюз и Европейска комисия, са ни разрешили. Те са ни дали дерогация за две години - с цел да се резервира българският народен интерес и това да е в интерес на българския народ ”, разяснява Летифов. Беновска означи, че Министерски съвет е одобрил използването на дерогацията и с решение на кабинета се е разрешило използването от 5-ти декември 2022 година до 31 декември 2024 година, по контракти подписани преди 4-ти юни 2022 година. Летифов означи, че този интервал съответствува с двугодишния интервал, който Европейска комисия е гласувала за помощ на България и единствената цел на законопроекта на Движение за права и свободи е да се отбрани националният интерес.  

“Някакъв поклон ли прави страната към “Лукойл ” и за какво не са внасяли до момента налози? ”, попита Беновска. Летифов отговори, че би трябвало да се направи инспекция. Беновска акцентира, че “Лукойл ” в никакъв случай не е подавал наложителния годишен доклад в комерсиалния указател, тъй като глобата е 5000 лв.. Летифов разяснява, че Движение за права и свободи внесе законопроекта си и желае отвън празнословието да откри решение - забавното е, че другите партии не са се включили като вносители, само че са го подкрепили в комисия.

Летифов акцентира, че методът за решение на проблемите е посредством дейностите, които Движението подхваща, а не посредством празни приказки, които се приказват последните 14 години и изключително последната година и половина. Летифов чака поддръжка и на второ четене за законопроекта на Движение за права и свободи.  

“Такова беше и отношението ни за така наречен златни паспорти - подстрекателство във връзка с Движение за права и свободи. Ние доказахме с документи и импортиран законопроект като забранихме златните паспорти. Тази седмица припомнихме, че ние сме подали сигнал до способените български институции да проверяват нарушаванията – повече от 6 месеца няма никакви данни по сигналите, които сме подали и по тази причина обществено попитахме какви са резултатите ”, изясни Летифов.

Той акцентира, че са изскочили стотици лица с най-вече съветски и китайски генезис. “Изскочи името на господин Стамен Янев и ние искахме да разберем какво се случва там ”, сподели Летифов, а Беновска изясни, че той е някогашният началник на организацията по вложения и доближен на Кирил Петков, който е внесъл таксата по молбата за промяна на управителния съвет на ББР, преди Петков да е встъпил в служба като министър на стопанската система.  

Летифов съобщи, че Движение за права и свободи подхожда по същия метод и за така наречен средствата, които се харчеха през “джипката ”.

“Ние предложихме законопроект да се забрани сходен метод при харченето на обществени средства. Тогава от радетелите и борците против непрозрачното харчене на средствата и корупцията не ни поддържаха. Визирам Политическа партия. Такова ни беше отношението и за ин хаус процедурите. Отново не получихме поддръжка, само че получаваме внушения от заран до вечер ”, сподели още той.  

 

“Ако ГЕРБ ви предложат съдействие - кадрово и експертно по политики за присъединяване в кабинета - обсъждали ли сте това дали е допустимо? ”, попита Беновска. Летифов отговори, че Движение за права и свободи не е обсъждало това, тъй като не е получавали предложение за диалог по тези тематики, само че би взело участие интензивно в диалози, с цел да се откри излаз от тежката политическа рецесия.

“Има съответни виновници, които не престават да постановат силово една или друга позиция на останалите политически обединения, които вземат участие в парламентарния живот на 48-ото Народно събрание и по този метод априори минират основаването на каквато и да е групировка. Трябва да се подходи извънредно отговорно с първия мандат, който е на дневен ред и да се проведат диалози. Не виждам смисъл в поддържането на тази политическа рецесия, която нанася тежки провали. Виждаме, че и останалите рецесии са надалеч по-тежки от тези в Европейски Съюз - това се дължи на политическата рецесия в България. Ние от Движение за права и свободи заявяваме, че ще дадем своя принос за излизането от рецесията и твърдим, че има излаз в този момент, в 48-ото Народно събрание ”, заключи Халил Летифов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР