Нигерия започна да ваксинира населението си срещу COVID-19. Началото на

...
Нигерия започна да ваксинира населението си срещу COVID-19. Началото на
Коментари Харесай

Нигерия започва да ваксинира населението си срещу COVID-19

Нигерия стартира да имунизира популацията си против COVID-19. Началото на колосалната акция за ваксиниране на 80 милиона души до края на годината бе сложено публично през днешния ден, а първият имунизиран стана доктор, прекарал последната година в лекуване на пациенти с COVID-19, съобщи Ройтерс.

" Радвам се да бъдат първият и се веселя, че не съм последният ", сподели пред Ройтерс 42-годишният доктор Нгонг Сайприън. " Искам всички да бъдат имунизирани. "

В бяло-зелените шатри (цветовете на нигерийското знаме), в които през днешния ден беше сложено началото на имунизационната акция, пред обективите на камерите и под ръкоплясканията на ликуващите публични представители, бяха ваксинирани още двама лекари и здравна сестра.
Снимка: Reuters
Със 157 671 доказани случая на COVID-19 и 1951 умряли Нигерия не беше наранена от пандемията толкоз тежко, колкото бяха първичните опасения, само че тя си слага за задача до края на годината да имунизира 40 на 100 от популацията си, а през 2022 година - още 30 %.

Ваксинирането на цялото 200-милионно население на Нигерия, както и на популацията на разрастващите се страни въобще е считано за основен детайл от пресичането на международната пандемия от ковид.

Във вторник на страната бяха доставени 3,92 милиона дози от имунизацията на " Оксфорд/АстраЗенека " посредством механизма КОВАКС. За тази година държавното управление в Абуджа чака да получи общо 84 млн. дози по същата стратегия.

КОВАКС е интернационален механизъм под егидата на имунизационната коалиция ГАВИ и Световната здравна организация, които си сътрудничат с УНИЦЕФ при използването му. Програмата цели да обезпечи ваксини за бедните страни и страните със междинни приходи на популацията, напомня АП.

Нигерия чака и минимум 40 млн. дози от Африканския съюз, както и 100 000 дарени дози от имунизацията на " АстраЗенека ", създавана в индийския Серумен институт по комерсиалното название " Ковишилд " (Covishield).

Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари и други " стратегически ръководители " ще бъдат имунизирани на следващия ден като мярка за усилване на публичното доверие към имунизациите. Трийсет и шестте щата на Нигерия, в това число Лагос, икономическата столица и епицентър на епидемията, ще получат дози през идващите седмици.

Изследвания обаче навеждат на мисълта, че 23 % от жителите на щата Лагос може да са изкарали COVID-19 още предишния октомври.

Сред първите, които ще бъдат имунизирани по време на всеобщата имунизация, са медиците на първа линия и работещите в основни браншове, като петролно-газовия, следвани от възрастните хора с хронични болести.

След това ще могат да бъдат имунизирани всички над 18 години, като се изключи бременните дами.

" Ваксините са светлина в края на тунела, само че би трябвало да стигнем до края на тунела ", сподели Чикве Ихеквеазу, общоприет шеф на нигерийския Център за надзор на болесттите. Той добави, че наблюдението, тестването и лекуването ще продължат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР