Ние водим война. Такъв ужас не сме преживявали, казва д-р

...
Ние водим война. Такъв ужас не сме преживявали, казва д-р
Коментари Харесай

Българска лекарка в Мадрид: На всеки 16 минути се решава кой да умре и кой да живее

" Ние водим война. Такъв смут не сме преживявали ", споделя доктор Славина Манева, която работи в Мадрид. Тя изяснява за какво в Испания ситуацията е по този начин трагично - жертвите са над 10 300. Говори се, че инфектираните са 7 милиона.

Д-р Славина Манева е от Пловдив. Живее от близо 20 години в Мадрид. Следвала е медицина в Испания и в Съединени американски щати. Работи в мадридска клиника като радиолог, предава " Дойче веле ".

- Според формалната статистика, Испания е на трето място по броя на инфектираните с ковид в света - с над 112 000 души, и на второ място по броя на жертвите - с над 10 300. Опишете в резюме обстановката. Какво виждате Вие в Мадрид?

- Всеки ден мои сътрудници или другари губят собствен непосредствен човек - майка, татко или другар. Проблемът на новия ковид е - и това се вижда на скенера, че единствено за 24 часа може да се стигне до белодробна фиброза. Това значи, че пациентът би трябвало да бъде подложен на изкуствено дишане, само че за жалост апаратурата не е задоволителна. Колегите от незабавно поделение вземат решение всеки ден кой да живее и кой да почине. Ужас, който ние, лекарите не сме преживявали в такава форма. Най-тежко е за сътрудниците на първа линия.

- Засегнато ли е Вашето семейство?

- Преди три седмици тригодишната ми щерка беше тежко болна - със подозрение за Ковид-19. Имаше проблеми с дишането, температура 39,8. Бяхме в болничното заведение. Но нямаше проби - нито за детето, нито за нас, родителите ѝ. Тогава пазеха тестванията за рисковите групи. В Испания има доста случаи на младежи и деца, инфектирани с ковид, които прекарват доста тежко заболяването, някои умират. Аз и брачният партньор ми, който също е доктор, сме към момента под домашна карантина, тъй като и ние имахме признаци. Аз не съм доктор на първа линия, радиолог съм и сега мога да работя от у дома, тъй като изчитам торакс и белодробните картини. Опасявам се обаче, че и аз напълно скоро ще бъда извикана в болничното заведение, тъй като множеството мои сътрудници се разболяват. Ако би трябвало да бъда почтена: за първи път ме е боязън да отида на работа. Може би и тъй като към този момент имам дете.

- Каква е обстановката в този момент? Има ли повече проби?

- Преди три седмици в огромните лечебни заведения имаше проби единствено за пациенти с тежка билатерална пневмония и рискови фактори (диабет, трансплант, онкоболен, пулмонарни проблеми, други хронични заболявания, възрастни хора). Сега тестванията са повече, само че не се знае какъв брой. Но ние, лекарите, не сме осведомени за точния им брой.

- Вярно ли е, че няма задоволително маски и екипировка за испанските лекари?

- Нещата със защитното облекло и маските до предходната седмица бяха трагични. През март аз получих една-единствена маска за общо три седмици. Сега е малко по-добре. В момента лекарите получават по една маска, една хартиена манта и ръкавици всеки ден. Повечето консумативи в този момент отиват в спешна помощ и реанимацията, където рискът е по-голям.

- Какъв е профилът на инфектираните и жертвите на Ковид-19 в Испания?

- Заразени са хора от всевъзможни възрастови групи - измежду тях има доста възрастни, само че и доста млади, има и деца. А жертвите са най-много по-възрастни хора. Но има и по-млади, които развиват солидна белодробна фиброза, която ние просто не можем да си разбираем.

Мой сътрудник, експерт по вътрешни заболявания на 72 години, който към момента работеше, таман беше диагностициран с рак, само че без никакви разсейки и имаше големи шансове да оздравее. Той умря след болест с ковид. Починаха родителите на доста мои другари и сътрудници. Та те бяха по на 70, някои - и по-млади. Мога да изброявам дълго. Списъкът като че ли е безконечен.

Нямаме визия какъв брой действителна е формалната сатистика. Много хора, доста сътрудници, а и самите ние сме със признаци и ни се подрежда да стоим у дома. Статистиката обгръща единствено броят на тези заболели, които са били тествани в болнично заведение. Епидемиолози в последно време споделят, че в Испания има 7 милиона инфектирани с ковид.

- Но някои специалисти се отнасят скептично към тези числа.

- Да, тъй като още няма публична статистика. Още преди 3 седмици имах диалог с епидемиолог, който съветва испанското здравно министерство. Той показа, че съгласно изчисленията най-малко 30% от популацията на Мадрид ще се болести, т.е. над 1 милион души единствено в столицата.

- И още няколко забавни цифри: в Испания броят на инфектираните и на жертвите е съвсем колкото в Италия. Но излекуваните в Испания са повече, в сравнение с в Италия - 26 000 против 18 000. Защо?

- Всички статистики в този момент към момента са нереални. Ще знаем повече след време. Може би чак след години.

- Защо в Испания се стигна дотук?

- Първо тъй като не се следваха препоръките на Световната здравна организация. Не си взехме незабавно поука от Италия. В болничното заведение Торехон, където работех преди, дойдоха първите двама пациенти, завърнали се от Италия. Но те не бяха изолирани задоволително деликатно. В началото даже в болничното заведение споделяха на лекарите, че няма потребност да носят защитни маски, „ с цел да не плашат пациентите “. Липсваше ясна идея у властта и дисциплинираност у жителите. Липсваха вложения в опазването на здравето.

Много е значимо да се влага в незабавната медицина. Там отношението към лекарите - и в Испания, само че и в България - не е задоволително положително. Това е доста тежка компетентност, а не е добре заплатена. Трудно е да се откри профилиран личен състав с опит, тъй като никой не устоя. Сега обаче целия свят ръкопляска точно на тези медици. Те не желаят да им се пляска, желаят да си правят работата добре и да се усещат приети от обществото.

Като цяло през годините не се залагаше на предварителната защита. Учените напомяха, че след епидемията от ТОРС през 2003 нещата някой ден ще се повторят, тъй като това е цикъл. Никой не им обърна внимание. Периодично вирусите мутират. Много вируси потеглят от животните. Проблемът е, че животни, за които се знае, че са инкубатори на едни от най-тежките вируси, имат контакт с хората. Никое държавно управление не е подхванало съществени ограничения в тази посока. А всичко е доста тясно обвързвано.

Ловът и търговията с диви животни към момента не са неразрешени. Традиционната китайска медицина залага постоянно на животните и има доста хора, които имат вяра на методите ѝ. Да, в някои аспекти тя е помогнала, само че в други доста бърка. Китайската медицина би трябвало да се преустрои към днешния свят - свят, в който изсичат дървета, избиват животни. Това също е измежду аргументите, заради които се усилват разновидностите на вирусите. Генетично вирусите и бактериите имат специфични гени, които им оказват помощ да оживеят, те мутират и могат да си намерят по-добър „ хазаин “. Ако не внимаваме и не се подготвим, идващия път ще е още по-лошо.

- Какви препоръки отправяте към хората? Как да се държат в тази обстановка?

- Да са доста дисциплинирани и да се придържат прецизно към препоръките на здравните органи. За микроорганизмите няма разнообразни географски ширини. Съветите са простички и към този момент ги знаем: обществена отдалеченост и нараснала хигиена след всеки контакт. Хората би трябвало да знаят, че всеки един предмет, всеки един човек е евентуален притежател на вируса. Това е краткотрайна обстановка. Ще се оправим, само че единствено в случай че сме единни.

- Всяват ли медиите суматоха? Трябва ли да се приказва толкоз доста за Ковид-19?

- Сега живеем във време на пандемия. Ние водим война. Всеки ден се взема решение кой има повече късмет да живее, съгласно клинични параметри, и кой да почине. В Испания това се случва на всеки 16 минути. Подобна война не сме водили в никакъв случай. Ако медиите осведомят за това, тогава си правят работата добре. /DW.com

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР