„Ние тук сме в една ситуация без край – нито

...
„Ние тук сме в една ситуация без край – нито
Коментари Харесай

Ренета Инджова за ФАКТИ: ЕС е поставил чадър над обществото ни във вид на мафия

„ Ние тук сме в една обстановка до безкрайност – нито има начало, нито има край. Виждаме реакцията на представителите на ерата „ Борисов “, май е страшничко. На тях по този начин им наподобява “. Това сподели някогашният длъжностен министър-председател Ренета Инджова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ . Думите ѝ пристигнаха след въпроса дали ерата „ Борисов “ си отива.

Ренета Инджова разясни, че вади тези заключения както от днешната Национална конференция на ГЕРБ, по този начин и от самите дейности на представители на ГЕРБ от последните дни. „ Едни хетери, едни фортуни, едни фурии, плачат, реват със страшна мощ какъв брой е ужасно, че няма да го има. Това е както при погребението на Георги Димитров – караха и децата да плачат “.

Инджова разяснява и късия живот на 45-тото Народно събрание и Комисията по проверка на ръководството в последните 10 години. „ Беше изработен опит за заменяне. При липса на правова страна и законов ред, Народното събрание се опита да изиграе ролята, която трябваше да изпълнят Прокуратура и държавно обвиняване “, сподели тя.

„ Тези хора по този начин или другояче са артикул на Борисов и неговия строй “, сподели Инджова във връзка предприемачите, които бяха изслушани в границите на Комисията по проверка. „ Няма какво да споделя, че против него в този момент стояла олигархията с всичките си пари. Те са създадени от него самия “, безапелационна беше тя.

На въпроса какъв тип човек би се оставил да бъде в ситуацията на прислужник на Борисов и стопански плебей, Инджова отговори: „ Това в български вид се споделя: „ Каквото за мен, това и за всички “. Всички групово са приели тази роля – да бъдат брънки в една бандитска верига “.

„ Щом 10 месеца бяха нужни, с цел да се получи резултат служебно държавно управление, за какво се чудите, че 10 години е било времето, в което всички са считали, че това е методът на живот, това е системата и най-важното е всеки да може да се запази в нея “, сподели още Инджова.

„ У нас по този начин тече политическият живот – кой какъв ще стане. Бих желала да кажа, че в случай че съществува тази заплаха от неуспех на настоящето служебно държавно управление, от едната страна ще дебне Борисов – на ъгъла на триъгълника на властта, само че от другата страна са протестиращите от улицата. Въпросът за избор кой ъгъл на триъгълника да хванем ще стане безусловно неотложен “, предизвести тя.

„ Този ступор, който се получава от неспособност да се задействат другите управляващи, с цел да глобяват закононарушенията, идва от това, че разпоредбите в този им бандитски тип са заложени в законовата система. Как ще се позволи този спор – да кажем в Парламента, Комисията по проверка, в случай, че излизането от обсега на публични поръчки е позволено с промени на Закона за публичните поръчки. Тук виновността на Европейски Съюз, който гледа на in-house процедурите с една лекост, би трябвало да даде сигнал на всички ни, че тази лекост е по едно и също време и чадър, подложен над българското общество във тип на мафия. Никак не е елементарно да се разсече тази система на взаимовръзки, която е направила по този начин, че Народното събрание работи като продължение на Борисов, а Гешев пази цялата система – никой в нея да не провокира никакви разтърсвания “, сподели Ренета Инджова.

„ Слава на Бога, че Конституционният съд през днешния ден се е произнесъл по въпроса за допустимостта на надглавния прокурор – че това не може да бъде. Това щеше да бъде още един спомагателен чадър “, сподели тя.

След това Лили Маринкова насочи диалога към това дали в Европейския съюз си затварят очите за произвола, открит у нас от Борисов. „ Обстоятелството, че външни фактори не се намесват в нашата обстановка, значи, че сегашната геополитическа настройка си е избрала ние да бъдем една краткотрайна комфортна играчка, която да покаже, че фактически има опит за пренареждане на пъзела. Този опит ще бъде оставен тук като го наредим, пък те след това ще ни наредят какво да вършим “.

На въпроса за какво това е по този начин, Инджова отговори: „ Защото страната не е съумяла да излъчи собствен личен път на развиване, нито свои лични политически фактори и сили. Всяко нещо, което се задава на хоризонта, бива обстрелвано от кликата и от статуквото по метод, който да не се и намерения за несъгласувани, за несценарийни, за изненадващи резултати “.

„ Това е методът, по който българският народ се държи в незнание – с тези медии, до които народът има достъп. Официалните, имам поради. Той не може да знае какво става в страната. Той не може да знае за какво се искаше оставка и едвам след 10 месеца се получава тази оставка – нещо, което се прави за един ден в постоянния свят, и след тези 10 месеца не може да се излъчи държавно управление. Ако не се извърши интервенция „ Чисти ръце “, аз и пред вас желая да кажа – няма да се намерят вътрешни сили, генератор за възторг у популацията, с цел да отиде да гласоподава още един път. Ако целият този интервал отсам до 11 юли е празен откъм налагане на отмъщение и правдивост, няма какво да чакаме – същият резултат, затова може отново избори “, безапелационна беше Инджова.

„ Един Парламент не може да завършва с изнасяне на информация за гранд закононарушения. Тук не са на контракти сред търговци, а са на контракти, които са повлияли върху фондовия пазар, които са дали фиктивна оценка за съществуващи вложения, които пък от своя страна стартират да изпомпват пенсионните фондове. Тук става дума за един мултиплициран резултат от закононарушения, който е поразил цялото ни стопанство. Тук да споделят: „ Ама, я кажи, коя е Мата Хари, кой е на клипа “ – това са неща, които им идват добре пристигнало, с цел да може да прикриват значимите, огромните неща “, сподели още тя.

„ Програмата, която народът формулира на улицата е тази, която се извършва все още. Бих желала да кажа, че от момента, в който има каквото и да е било оттегляне, каквото и да е отклоняване от това, което е написано там и което е показано на вниманието на президента и на вниманието на новосъздаденото и новозакритото Народно събрание, нещата ще имат същия този тип, който имаха в тези 11 месеца. В началото, когато ме питахте дойте ли краят, пристигна ли началото – няма да има нито начало, нито край. След като 12 години ние сме били безмълвни съучастници в един неуместен сюжет на развиване на една страна, ние нямаме по какъв начин елементарно да кажем: „ Пускам се от хорото “ “, сподели Инджова.

На въпроса дали е допустимо обществото да е потънало в илюзорно успокоение, Ренета Инджова отговори: „ Всяко нещо се заплаща. Ако имат илюзорно успокоение, след това ще имат величествен потрес. От едно положение на заспалост по какъв начин се излиза? Ако в този момент всички седят заспали, приспани не знам с какво, тези, които вършат пленуми и нови управления, те ще се върнат “.

Лили Маринкова разясни, че новата дата за избори би могла да успокои мнозина, че демокрацията работи, а Инджова сподели: „ Нека да ги успокои. Защо нямат държавно управление, откакто са толкоз спокойни? Защо едно държавно управление, което трябваше да си отиде секунди откакто му се изиска оставката при задоволително съображение, седи още 11 месеца и това нещо се търпи? В цялата тази забавена реакция се слагат и укриват схеми “.

Забавената реакция за оставка, Инджова разяснява с: „ По един типично български метод, като ще се тръгне на битка, незабавно някой желае да е войводата. На 116-тия ден на някои им се привидя към този момент властта и желаеха да влизат в Парламента (…). Сега се оказа, че всичкият този 10-месечен интервал е бил някаква интродукция към избори. Щом такава ще е увертюрата – толкоз дълга, ние ще създадем серия от избори, сериал. Другото е безкрайна корупция – десетки пъти по-голяма, в сравнение с да се заплаща за избори, до момента в който се научим да избираме тези, които ние сме излъчили “.

Ренета Инджова разяснява и служебното държавно управление, което следва да бъде назначено. „ Било доста ужасно, споделили сутринта по тв приемника, че се обрисува държавно управление вид Инджова, което е доста рисково. Било доста неприятно. Тези са същите фурии, хетери, които съпровождат отдалечаващата се клика. Ако държавното управление наподобява на Инджова, от единия ъгъл ще дебне Борисов, а пък тези, които харесват държавно управление вид Инджова, ще бъдат на другия ъгъл “, сподели тя.

В края на диалога Инджова отговори на въпрос на Лили Маринкова за олигарсите, които останаха в ареста години наред без да бъдат наказани. „ Той (б.р. Борисов) е унищожил животите на тези хора. Ако бяха олигарси, които са с него, нямаше да е никакъв проблем. Просто несъмнено не са си дали бизнесите. А когато не дадеш бизнеса, те чака това. Понеже не могат да ги осъдят – нямат доказателства, е задоволително да лежат безпределно дълго там. Забележете - цялата Европа, плюс Европейската прокуратура, плюс Кьовеши, на която продължаваме да разпореждаме очаквания, това нещо го следят “, сподели тя.

Целия диалог можете да видите във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР