Ние сме това, което ядем. Това кратко и ясно изявление

...
Ние сме това, което ядем. Това кратко и ясно изявление
Коментари Харесай

Кардиолог-липидолог посочи 5 основни грешки при храненето с тежки здравословни последствия

" Ние сме това, което ядем ". Това малко и ясно изказване на Хипократ е красноречиво доказателство за ролята на храненето за хората. Повечето от нашите проблеми и заболявания - са от погрешно хранене.

Защо се случва това и какви са главните неточности в храненето, които множеството от нас позволяват? Това изяснява кардиологът-липидолог Светлана Гаркуша пред TSN.

Хронично преяждане

Една от главните неточности е непрекъснатото преяждане. Повечето от нас ядат доста повече храна, в сравнение с е належащо за тялото. Ние даже не виждаме по какъв начин се променяме: непотребните килограми се усилват, кръвното се покачва, равнището на холестерола в кръвта пораства. Това са признаци, които демонстрират, че човек преяжда. Порцията би трябвало да се побира в шепата на ръката или в елементарна чаша. Човек не би трябвало да яде до чувството за " цялостен корем ", а би трябвало да има няколко хранения, без да се губи възприятието за лекост в организма.

Повечето хора нямат хранителна просвета и никаква отговорност за това по какъв начин, какво и защо ядат, нямат схващане за това по какъв начин да се хранят вярно, с цел да не навредят на здравето си.

Днес ние всички живеем в положение на стрес от безкрайни войни, домашни, обществени и персонални проблеми. Много дами са привикнали да " овладяват " напрежението с похапване, а доста мъже с изключение на с похапване и с пийване. В резултат на това идват заболяванията и депресията.

Храненето не съгласно възрастта

Хората би трябвало да схванат, че с възрастта е належащо да се промени освен размерът, само че и наличието на калории в храната. Ако до 25 години тялото пораства, подложено на огромно прочувствено и физическо натоварване и метаболитните процеси се правят бързо, то след 50 години се забавя метаболизмът и човек не се нуждае от висококалорична храна и то в огромни порции.

Ето за какво, младежите, в случай че нямат ненужно тегло, би трябвало да ядат богата на белтъчини храна (месо, риба, птиче месо, сирене, яйца и всички бобови храни). Хората над 50 години би трябвало да лимитират бързите въглехидрати и да се насочат към комплицираните въглехидрати (зеленчуци, плодове, зърнени храни).

На всеки 10 години, метаболизмът се забавя до 7% в човешкото тяло. Ето за какво с напредването на възрастта хората би трябвало да следват правилото: по-малко храна и повече придвижвания, с цел да се поддържа салдото на забавения метаболизъм. Порцията на един 50-годишен човек би трябвало да бъде на половината или даже 1/3 от тази на 20-годишните.

Останалите 3 неточности при храненето и по какъв начин да унищожаваме следствията им четете в Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР