Ние сме политизирана нация. Изглежда то ни е в кръвта.

...
Ние сме политизирана нация. Изглежда то ни е в кръвта.
Коментари Харесай

За акад. Дамянов е химера политиците ни да стигнат до консенсус за нещо

" Ние сме политизирана нация. Изглежда то ни е в кръвта. Затова осъждам, че сме неузрял народ. Когато стартираме да не се интересуваме от политиците си, от политиката, това значи, че страната е стигнала равнище на вероятен консенсус, на допустимо съгласие. Сега да ме убеждават, че политиците е допустимо да стигнат до консенсус по някакъв въпрос, за мен това е фантазия ", разяснява пред БНР акад. Дамян Дамянов, почетен с купата доктор на 2018-та година.

Той не знае дали бихме излезли от забележимите политически боричкания, нужни са дълготрайни експертни решения, без значение коя политическа мощ ръководи.

Здравеопазването, науката и образованието са надполитически цели, акцентира акад. Дамянов и даде образец с Финландия и реализиран преди десетилетия консенсус за развиване на науката, довел в къси периоди до основаването на сполучливи софтуерни.

" Има генетични, добити с раждането недостатъци в опазването на здравето, които останаха и водят до дефектна продукция по-нататък. Един от тези генетични недостатъци е казусът за лечебните заведения ", изясни акад. Дамянов.

" Според експертите по инвазивна кардиология, на нас, в страната, с цел да се работи инвазивно и профилактично на хората, са задоволителни 8-10, най-много 12 инвазивни центъра. Те са 32. Защо, тъй като са доста добре платени клиничните пътеки. Ние сме основали неправилната регулаторна режисура, основали сме свръхфинансиране в една посока, а след това се чудим, за какво, видите ли, медицината се е изродила ", добави той.

Според Дамянов, здравната осигуровка би трябвало да се усили. С какъв брой и " дали да стане 10 или 12%, да, само че би трябвало да става паралелно с повишаване на финансовите благоприятни условия на популацията, а при нас финансовите благоприятни условия на популацията се разделят с все по-голяма ножица. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР