Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем

...
Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем
Коментари Харесай

Кьовеши: В Югоизточна Европа не се свенят да крадат от еврофондове

„ Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем единствено еврофондове “ – това декларирал прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кодруца Кьовеши по време на среща на най-високо равнище на прокурори от района. Това споделя румънката, водещ претендент за новия пост прокурор на Европейски Съюз, в изявление за в. „ Файненшъл таймс “.
Кьовеши, която беше началник на специфичната прокуратура за битка с корупцията в Румъния, отхвърля да уточни страната, от която е сътрудника й, направил скандалното изявление. В Югоизточна Европа има единствено три страни, членки на Европейски Съюз – България, Гърция и Румъния, само че цитираният прокурор не бил от Румъния.

Според нея съгражданите й са необразовани във връзка с корупцията и битката с нея. „ Бях доста сюрпризирана, когато споделих на студенти, че в случай че дават пари на учител, с цел да си вземат изпита, това е закононарушение “, защото те не знаеха, че е по този начин. Това е липса на обучение “, споделя Лаура Кьовеши. Според нея много политици и предприемачи са се уплашили, когато видели, че магистратите могат да ги заловен. Румъния обаче не е единствената източноевропейска страна, упреквана в корупция. Много румънци са на мнение, че Брюксел незаслужено се е заел единствено с тях и че особено към България отношението е по-толерантно, акцентира в. „ Файненшъл таймс “. Самата Кьовеши споделя, че никой не се е опитвал да я подкупва през годините. „ За мен има толкоз доста легенди, че мисля, че даже и не им идва мислено “, добавя румънката.

Междувременно водачът на ръководещата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня предприе невиждана офанзива против западноевропейски компании, оповестиха локалните медии. На протест в румънския град Търговище той съобщи, че мултинационалните компании считат румънците за „ простаци “ и са трансформирали страната в „ кошче за отпадък “. „ Всички мултинационални компании споделят: румънците са простаци. Превърнаха Румъния в кошче за отпадък. Направихме закон, който ще ги накаже сурово. Не одобряваме повече да ни се подиграват… “, съобщи Драгня. Той акцентира, че властта желае да поддържа румънските предприемачи вместо тези от чужбина.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР