Ние сме експертно правителство и разглеждаме абсолютно всички възможности за

...
Ние сме експертно правителство и разглеждаме абсолютно всички възможности за
Коментари Харесай

Служебният министър на енергетиката: Разглеждаме и възобновяване на доставките от Газпром

Ние сме експертно държавно управление и преглеждаме безусловно всички благоприятни условия за доставка на газ, в това число и обновяване на доставките от " Газпром “. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV.

" Приоритетно гледаме различни снабдители, само че в случай че се окаже, че те не са задоволителни, няма да съм аз министърът, който ще остави популацията на студено през зимата “, съобщи той.

" Заварихме азерския газ на 30%, сега получаваме цялостния размер ", сподели още Христов. По думите му изискванията, които Русия слага към нас, са тези, които са сложени към други европейски страни и които те извършват.

" Няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от " Газпром “ не значи, че ние излизаме от рамката на Европейски Съюз. Ние няма да приемем разнообразни условия от тези, които имат Германия и другите водещи страни в Европейски Съюз “, добави Росен Христов.

" Има към този момент направени разбори на всички опасности, тъй че, в случай че стартираме договаряния, ние ще адресираме всичко, което е сериозно за нас, тъй че доставките да бъдат постоянни, на оптимална цена и с оптималната сигурност ", сподели още той. 

Росен Христов съобщи, че в този момент не купуваме непосредствено от " Газпром “, само че част от газа, който идва в България от други търговци, е съветски.

В коментар на обсъждането от КЕВР на по-скъп газ със 60% със задна дата той означи, че потребителите ненапълно са предпазени, тъй като са на контролирания пазар, а топлофикациите също се употребяват с избрани отбрани, тъй че сметките няма да скочат със 60% за битовия консуматор.

" Това напълно не е по този начин за индустриалните консуматори, които ще усетят повишаването на газа, а ние ще усетим повишаването посредством техните артикули и услуги “, сподели той. 

Според Росен Христов въпросът с обезщетенията е комплициран.

" Тези, които са уредени досега законово, ние работим в тази законова рамка, нямаме опция да променяме бюджета, откакто няма работещ парламент. Вероятно идващото държавно управление ще има опция да направи някакви корекции в бюджета и да адресира такива потребности, в случай че е належащо ", означи той.

По думите му фалити не би трябвало да се чакат.

" Приоритетите на Министерството на стопанската система и на държавното управление са ясни. Това е оптималната диверсификация на доставчиците на газ, тъй че да обезпечим количества и цена, и имам вяра, че ще се оправим с тази задача, и можем да чакаме една пазарна цена, тъй че промишлеността и крайните консуматори да не изпаднат в някаква сериозна рецесия “, добави министърът.

Според него обстановката няма да е лека, виждаме галопиращи цени на всичко.

" Диверсификацията е добър инструмент за преодоляване на кризата и тя значи да намерим доста снабдители на газ, тъй че да имаме конкурентни условия и постоянни количества ", сподели Христов.

" Един от източниците е LNG - вероятни доставки през Гърция и Турция. Терминалът Ревитус в Гърция е много претрупан и множеството слотове са резервирани, само че има компании, които са подготвени да ни продадат техните слотове. Цената е висока, всякога, когато предлагането е лимитирано, а търсенето е огромно.

Затова преглеждаме различни благоприятни условия – терминалите в Турция, и тръбен газ, увеличение на количествата от Азербайджан, и всевъзможни други благоприятни условия – подмяна на газа, като гориво, там, където може, да се смени с мазут. Работим по доста сюжети, които да доведат до една стабилизация на пазара и да задоволят потреблението, оттова и стабилизация на цената ", добави енергийният министър. 

По думите му  " Булгаргаз “ е имал опция да реагира по-добре на задаващата се рецесия.

" Не мога да кажа, че е реагирал оптимално бързо, оптимално аргесивно, с цел да адресира тези проблеми. Дължи се на доста фактори – липса на подготовка, на информация, на сигурност. Тя не е единствената компания в света, която не е съумяла да реагира по най-хубавият метод.

Ситуацията е изменена внезапно и доста компании не съумяват да реагират бързо на смяната, тъй че внезапната реакция не постоянно е най-хубавата. Много е мъчно да се каже в обстановка на рецесия кое е вярното решение. " Булгаргаз “ несъмнено са можели да резервират най-малко
слотове или да създадат по-добри прогнози и да наблюдават обстановката по-отблизо, с цел да вкарат някаква динамичност в тяхната реакция “, означи Христов.

Енергийният министър заяви, че се опитват да обезпечат газ за тази година и до края на отоплителния сезон.

" Не желая да оставям завещание на идващото държавно управление. Това е, което ние заварихме – обстановка, където би трябвало да одобряваме предложения в границите на седмица, които са отправени месеци преди този момент. Не желая да оставям на идващото държавно управление такива цели, като незабавно доставяне “, разяснява министърът.

Той добави, че не желае да се обвързва с дълготрайни контракти и това е работа на постоянното държавно управление.

Относно предизвестието от Политическа партия, че може да загубим горивото от танкерите, в случай че не се провеждат доставките до 19 август, министърът сподели, че са поискали удължение на периода на офертата с две седмици.

" Това е нужно, с цел да можем редом да договорим
слотове за разтоварване на танкери. Танкерите са оферирани, корав контракт за доставка на тези танкери нямаме, има рамков контракт, който е подписан преди този момент. Не знам за какво слотовете не са контрактувани през последните месеци.

Бяхме сложени пред приключен факт. Има разновидности за
слотове, просто се опитваме да намерим оптималната цена. Това продължение на периода на офертата ни е нужно, с цел да приключим договарянията, тъй че да са оптимално ефикасни ", сподели министърът. 

Ние сме помолили за две седмици пролонгация и в случай че не се съгласим, офертата отпада, добави той.

" Отправили сме питане до всички търговци, разгласяваме търгове, не се опитваме да намерим едно само решение. В идеалния вид, с цел да имаме непоклатимост, би трябвало да сме обезпечили опция за доставка на най-малко 120% от това, което ни е належащо, тъй като неустановеност идва освен от геополитиката.

Има и механически проблеми, случват се повреди и други неща, които могат да забавят доставката на газ или да я прекратят за несъмнено време. Тоест, ние би трябвало да можем различно да усилваме количества от други посоки, с цел да обезпечим енергийните потребности на страната “, съобщи още Росен Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР