Ние се нуждаем от твърди гаранции, че договорът за приятелство

...
Ние се нуждаем от твърди гаранции, че договорът за приятелство
Коментари Харесай

България иска допълнителни гаранции след смяната на името на Македония

Ние се нуждаем от твърди гаранции, че договорът за другарство и добросъседство ще остане в действие и когато отсреща имаме Република Северна Македония . Това сподели президентът Румен Радев по време на взаимна конференция с президента Георге Иванов , който е на публично посещаване у нас по покана на българския си сътрудник.

Президентът Радев посочи, че в случай че се сравнят двата контракта - този сред Гърция и Македония и този сред България и Македония - ще се види, че този с Гърция изключва ремонти и анулация, а договорът с България позволява преустановяване .

" Това слага България в обстановка да търси спомагателни гаранции ", съобщи президентът Радев.

 Атина и Скопие реализираха историческо съглашение за името - Република Северна Македония Обновена
Атина и Скопие реализираха историческо съглашение за името - Република Северна Македония

Според разнообразни гръцки и македонски медии контрактуваното име е Република Северна Македония

" Цялата обстановка към тези два контракта ни слага в ситуацията да желаеме спомагателни гаранции, изрично да се изключи всякаква интервенция и поддръжка на Република Македония за организации на наша територия , които имат политика, ориентирана против нашата Конституция.
Аз чакам от българското държавно управление и Министерство на външните работи , като спомагателна гаранция за осъществяване на клаузите от нашия контракт - да впише тези договорни задължения в глава 35 от бъдещата договорна рамка на договарянията на Република Македония за участие в Европейски Съюз. Това значи ясни процедури на мониторинг и спазване на осъществяване на изискванията ", съобщи Радев.

 Борисов отхвърли среща с македонския президент
Борисов отхвърли среща с македонския президент

Забранил е на Захариева да го приема

Президентът Радев съобщи, че залогът сега е доста огромен - той е за задачите Балкани и за цяла Европа и прикани македонския си сътрудник Иванов да възвърне по този начин значимия разговор сред институциите в подобен сериозен миг за страната, с цел да се избегнат всевъзможни благоприятни условия да бъде стопиран процесът за евроатлантическа и европейска интеграция.

Иванов разяснява отхвърли на българския министър председател Бойко Борисов да се срещне с него , с думите, че това е негово решение и отговорност .

" Той не е единствено министър председател на България, а на страна, която ръководи Европейски Съюз , а те споделят - разговор, конструктивност и съдействие, само че с този собствен жест той заема страна и не осъществя това, което е цел на участието в Европейски Съюз ".

От своя страна Радев съобщи, че се надява нашите цели за Западните Балкани да не се сведат единствено по прегръдките , а да покажем водачество и отговорност в сложни моменти, а не да абдикираме от проблемите.

" Според мен България би трябвало да търси интензивни контакти и разговор освен с държавното управление на Република Македония, а и с всички останали институции " , уточни Радев.

 Вигенин неудовлетворен от отхвърли от положително въздействие към Македония
Вигенин неудовлетворен от отхвърли от положително въздействие към Македония

Обединените патриоти утвърждават позицията на премиера

Президентът посочи, че формалното посещаване на македонския му сътрудник е явен израз на поддръжката на България за европейската и евроатлантическата вероятност на Република Македония и ясно демонстрира желанието на двете страни да работят дружно.
Той не пропусна да благодари на македонския си сътрудник за присъединяване на представителна рота на Македония за парада на 6-ти май .

Президентът Радев напомни, че от признаването на Република Македония до през днешния ден нито едно българско държавно управление не е дефинирало съответни условия и искания към името на съседката ни .

Радев акцентира, че след промяната на името на Северна Македония са налице географски действителности и исторически обременености , които ни задължават да бъдем извънредно деликатни и да следим и преценяме освен изхода от договарянията сред Македония и Гърция, само че най-много договорните задължения в нашите взаимоотношения, които по думите му би трябвало да придобият необратим темперамент.

Радев напомни, че България е страната, която най-силно поддържа Македония по пътя и към Европейски Съюз и НАТО . По думите му главният залог за нашата поддръжка е прецизното съблюдаване на постулатите от декларацията от контракта за добросъседство и по-конкретно член 11 от контракта, в който двете страни се задължават да нямат вражески дейности, да не употребяват териториите си за организации със сепаритстки действиия, да обезвреждат недобронамерена агитация.

" Стриктното съблюдаване на този контракт - належащо изискване за безпроблемния път на Република Македония към Европа ", безапелационен е Радев.

 Президентът на Македония отхвърля да се подпише под договорката с Гърция
Президентът на Македония отхвърля да се подпише под договорката с Гърция

Иванов разгласи позицията си по време на послание към нацията

Иванов регистрира, че сега Македония е блокирана и от Европейски Съюз и от НАТО. Той напомни, че в годините 18 пъти армията е проверявана и оценена позитивно. " Всички страни в района вървят напред, а ние стоим намясто ", разяснява той.

На въпрос за позицията на Иванов, който отхвърля да одобри контракта с Гърция и с решението си може да дестабилизира района, Иванов съобщи:

" Аз никого не изгоних от моя кабинет. Аз имах среща и за пръв път ми беше донесен документ, в който изобщо не съм включен, нито бях осведомен ", разяснява Иванов.

 Новото име на Македония насочвало за искания към България
Новото име на Македония насочвало за искания към България

АБВ не са съгласни две страни да вземат решение проблем, засягащ няколко страни, само че без тяхно присъединяване

" Защо би трябвало аз да узаконявам този документ " - попита Иванов. Той бе безапелационен, че по Конституция президентът е значим при подписване на интернационалните контракти, а президентът е бил изключен от целия развой.

" Не одобрявам квалификации, че аз преча за стабилността в района ", сподели още Иванов.

Това разяснява, че това е негово персонално решение. Иванов окачестви контракта с Гърция като нездравословен, защото не затваря, а отваря прекалено много въпроси и основава неопределеност и неустановеност както за Македония, по този начин и за района.

" Не може реализирането на стратегическите цели на Македония да бъде оправдание за нездравословни контракти ", безапелационен е Иванов.

 Опозицията в Гърция внася избор на съмнение против Ципрас за договорката с Македония
Опозицията в Гърция внася избор на съмнение против Ципрас за договорката с Македония

Използват всевъзможни средства за анулация на съглашението

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР