Ние преглътнахме този проект, но не и това, че някой

...
Ние преглътнахме този проект, но не и това, че някой
Коментари Харесай

Велислав Величков: Някой да иска да обслужи определени кръгове в съдебното статукво и дописва готовите текстове, противоречи на принципите ни


" Ние преглътнахме този план, само че не и това, че някой явно желае да обслужи избрани кръгове в правосъдното статукво и да наподобява, че нещо се трансформира, само че де факто нищо не се промени с неограничената власт на основния прокурор. Когато някой, без да се споделя кой, стартира да дописва готовите текстове, това към този момент е в голямо несъгласие с нашите правила и битката за правораздаване, която водим от осем години. Затова ние бяхме длъжни да се оттеглим от това съглашение, повече с партии няма да си сътрудничим, тъй като виждаме резултата от това, само че ще бъдем еднообразно потребни и сериозни към всички партии и депутати. " Това съобщи адв. Велислав Величков от " Правосъдие за всеки " в предаването " ЕвродикоФ " в ефира на " Евоком ".

Коментарът му е по отношение на " развода " на " Правосъдие за всеки " с ПП-ДБ след работата по общ парламентарен план.

" Ние имахме подписано съглашение, което касаеше конституционния план, който следваше да бъде импортиран от ПП-ДБ - техни предизборни обещания от 2021 година, по-късно от 2023 година Работихме с техните специалисти и адвокати по този план, като в нашето съглашение беше заложено концепциите на “Правосъдие за всеки”, тръгнали още от далечната 2015 година с една гражданска подписка от над 5000 души по Закона за директното присъединяване на жителите във властта, и обновени малко преди началото на митингите през 2020 година да залегнат в основите на конституционния план в глава Съдебна власт. В началото се говореше единствено за тази глава, по-късно се прибавяха тематиките Служебно държавно управление, Национален празник и така нататък ", описа Величков.

По негови думи са работели добре и текстовете са били положителни.

4-5 дни преди внасянето на конституционния план имаше взаимна конференция на водачите на Демократична България и Природен парк, на която бяхме поканени да участваме и ние участвахме. Тогава се появиха първите промени в плана, който съгласувахме и ние имахме възражения по два от текстовете и ги изказахме, сподели адв. Величков.

Продължихме с поддръжката за плана при ясното изискване, че това е окончателния план и повече най-малко в частта Съдебна власт промени няма да има. Нашата изненада беше, когато ден преди внасянето на плана и четири дни след въпросната конференция, която беше на 23 юли, получих едно известие. Изпратиха плана и споделиха “Тук има едни леки промени, на следващия ден ще се внася”. Отварям - леките промени са повторени мандати за основния прокурор и ръководителите на висши съдилища, излизане на министъра на правораздаването от бъдещия Прокурорски съвет, в случай че планът се одобри по този начин и се разделят двата съвета, и основният прокурор - още веднъж ръководител. ", изясни политикът.

" С сътрудниците обсъдихме и аз персонално реагирах и помолих да предадат на Христо Иванов и Кирил Петков, че не одобряваме тези следващи промени и се надяваме те да не влязат в общия план. А в случай че това стане - ще възразим и задоволително ясно ще се разграничим от тези промени. ", добавя Величков.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg