Ние не сме най-черните. Повечето къщи за гости работят като

...
Ние не сме най-черните. Повечето къщи за гости работят като
Коментари Харесай

Десислава Танева: Не сме най-черните

" Ние не сме най-черните. Повечето къщи за посетители работят като такива ", няма и открити нарушавания в първите 14 къщи за посетители, инспектирани от министерството на земеделието, храните и горите и държавен фонд " Земеделие ", разяснява пред Българска национална телевизия министър Десислава Танева.

Тя изясни, че процентът на грешките с потреблението на европейски средства за къщи за посетители не е най-голям в България и няма сигнали от Брюксел за наказания поради тях.

" В огромната си част плановете действат като такива, за каквито са планувани , кандидатствали за финансиране и издигнати. Има обаче и изкривявания. Има и злоупотреби ", добавя Танева.

Тя твърди, че нарушителите ще възстановят взетите по планове суми , всички ще получат актове за административни нарушавания. Танева изясни за къща село Лиляково, където притежател не отваря на проверяващите и дава документи със забавяне.

През 2007-2013 година са издигнати 746 къщи за посетители , като в този момент на инспекция подлежат 288 . В сегашния програмен интервал, който изтича през 2020 година не е планувано финансиране на къщи за посетители, разяснява тя.

Танева добави, че от през днешния ден стартират инспекции в тези 288 къщи и ще бъдат подготвени през първата седмица на юли.
 288 къщи за посетители ще ревизират специалистите на МЗХГ
288 къщи за посетители ще ревизират специалистите на МЗХГ

Получили европари за интервала 2007 - 2013 година

Припомняме, че в петък, 14 юни, беше обявено, че стартира инспекция на 288 къщи за посетители , които са финансирани с европари по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов интервал към този момент е изминал.

В същия ден стана ясно, че следващата тествана къща за посетители в Белослав е изцяло изрядна. Ден преди този момент и къща за посетители в Нови пазар е издържала инспекцията на ДФЗ.

На 10 юни аграрни специалисти ревизираха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия . Това беше втората от оповестените от министър Десислава Танева 14 инспекции на подадени планове. Преди това от ведомството ревизираха и къща за посетители в Лясковец, за която също заключиха, че е изцяло изрядна.

По-късно денем бяха осъществени инспекции на още две планови оферти - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни съгласно МЗХГ и ДФЗ.

До момента поради установени нередности с убсидията си би трябвало да върне единствено друга къща за посетители в Гургулят , която съгласно информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.
 Мирослав Найденов прикани да се ревизират консултантите от ДФЗ
Мирослав Найденов прикани да се ревизират консултантите от ДФЗ

За никого не е загадка, че чиновници на ДФЗ работят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР