„Ние направихме симулация от машинното гласуване, като направихме това малко

...
„Ние направихме симулация от машинното гласуване, като направихме това малко
Коментари Харесай

Диана Евтимова: Минута и 20 секунди е средното време за гласуване с машина

„ Ние направихме симулация от машинното гласоподаване, като направихме това малко по-различно от опитите на ЦИК, тъй като измерваме цялото време на един гласоподавател - от влизането му в секцията до гласуването ", сподели в предаването „ Преди всички " Диана Евтимова от Института за развиване на обществената измежду.

Вече има няколко пробни машинни гласувания на ЦИК в страната, в този момент предстоят три в столичните квартали - „ Люлин ", „ Триадица " и „ Подуяне ".

„ По нашия способ се обхвана цялото време на гласоподавателя - то приблизително се оказа една минута и 20 секунди, като за един час съумяха да гласоподават 43 души. Това е време, в което имаше непрестанен поток от гласоподаватели. Нашите участници в огромната си част не бяха дали своят вот на предишния избор с машина ", разясни още Евтимова.

По думите има два момента на закъснение - при обработката на персоналните документи на гласоподавателя, а също и при подаването на самия глас на машината.

„ На тези два аспекта би трябвало да обърне внимание и изборната администрация. И хората би трябвало да могат да вземат участие в пробни гласувания, да се обучат. А също да се обърне внимание на подготовката на СИК, при приключването на изборния ден те ще са по-облекчени, само че те би трябвало да са добре подготвени за работа с машините ", сподели още Евтимова.

Според нея две машини би трябвало да има в тези секции, където са дали своят вот повече гласоподаватели:

" При машинното гласоподаване най-голямото му преимущество е, че не може да има подаване на недействителни гласове, също се форсира работата на СИК, само че с цел да се възползваме в целокупност от преимуществата му, би трябвало да имаме по-високо доверие в процеса, по-добра организация, подготовка на СИК и осведоменост на гласоподавателите ", заключи Евтимова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР