„Ние наблюдаваме как Европа загива от безславна смърт” – пише

...
„Ние наблюдаваме как Европа загива от безславна смърт” – пише
Коментари Харесай

Welt am Sonntag: Европа се разпада на парчета и ще загине от безславна смърт

„ Ние следим по какъв начин Европа умира от безславна смърт” – написа основният редактор на неделното издание Welt am Sonntag Петер Хут в едноименната си обява „ Wir sehen zu, wie Europa einen würdelosen Tod stirbt”. „ Нейното умиране е лишено от всякакво достолепие, а европейците единствено гледат, клатят глави и се обръщат, с цел да отделят внимание на нещо друго – да вземем за пример на международното състезание по футбол или на метеорологичната конюнктура. Никой не желае да има вяра в идното – Европа наподобява прекомерно огромна, с цел да претърпи провал.”

В реалност обаче Европа не е по този начин огромна, акцентира създателят. Вече не става дума дали европейците са способни да дадат общ отговор на Доналд Тръмп, „ апологета на националната изолация”. Работата даже не е в общия бюджет или във въоръжените сили. Сега става дума, че цялата Европа може да се разлети на части.

Новото италианско държавно управление – коалиция от „ клоунски партии” и дясно популистко придвижване, предпочитащо да раздели страната на север и юг – невъзмутимо отхвърли наново да приема бежанци, които изначало са регистрирани в Италия.

Отказът на Италия е проваляне за Меркел по пътя към общото европейско решение по миграционния проблем, само че това е и неуспех на вътрешния министър Зеехофер, смята създателят на материала. Какво да се прави с бежанците, които повече не могат да бъдат върнати в Италия?

И страните от Вишеградската четворка изрично отхвърлят присъединяване в договарянията, като нещо разбиращо се единствено по себе си, написа журналистът. Всяка дума за взаимно решение се възприема като симптом за уязвимост. В Унгария по този начин са заети с развиването на новата национална страна, че Европа там наподобява като тягостен анахронизъм, твърди Петер Хут. А каква покруса в този момент се развива в Полша, която претърпя при започване на 2000-те години такова удивително десетилетие в своята европейска еуфория, продължава създателят. Сега страната е затисната от сянката на държавно управление, което все по-често се надсмива над европейските полезности.

Всичко това се подгрява от дясноцентристкото крило в Германия и, което е изключително рисково, от младежта, написа Welt am Sonntag. „ Парцаливият килим от мощни национални страни в тази среда се възприема не като нещо извънредно, а като положение на Европа, към което би трябвало да се стремим. Образец за подражателство не са тези, които спомагат за примирението, а тези, които желаят разкола на Европа, съжалява Петер Хут. При това като че ли никой не вижда, че точно страните, които в този момент най-старателно тъкат погребалния саван на Европа, в забележителна степен са задължени за своето богатство на финансирането от общата европейска хазна.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР