„Ние на картата стоим в тъмночервено. А туризмът много се ...

„Ние на картата стоим в тъмночервено. А туризмът много се

Румен Драганов: Очакват се по-малко туристи през зимата

„ Ние на картата стоим в тъмночервено. А туризмът доста се въздейства от здравната конюнктура. Все още на картата стоим добре, защото до зимния сезон има още два месеца”, изясни Румен Драганов от Института за оценки и разбори в туризма в ефира на "Здравей, България ".

Румен Драганов: Зеленият документ не пречи на туризма

Според него във връзка с туризма бедата е доста огромна. „ Това, което посочихме над всичко като мярка, е имунизирането. Нас ни гледат като % имунизирани и на картата на Европа стоим като неприятен възпитаник с доста малко имунизирани. Туристите ще бъдат изобилно по-малко през зимата”, предизвестява той.

И изясни, че поради влошената здравна конюнктура в страната, останалите страни налагат разнообразни ограничения. Което ще откаже задграничните екскурзианти да пътуват.

„ Всяко нещо, което води до увеличение на броя на имунизираните, е значимо. Туризмът през миналата година искаше предпочитано да бъдат имунизирани работещите. Асоциациите заявиха, че желаят имунизацията да е наедно с медиците, с цел да бъде подсигурен летния сезон”, напомни той.

„ На твоя страна ": Ски ваканцията-по-скъпа и при нови ограничения

В Банско хотелиерите не бързат с прогнозите, само че считат, че ще има липса на личен състав. Надеждата е въпреки всичко сезон да има.

„ Една част от личния състав към момента отхвърля да се имунизира, не са подготвени, което ще е казус. Постъпват резервации, надяваме се, че документите няма да спрат туристите”, разяснява шефът на хотел Надежда Атанасова.

„ Малко ми е тъжно, че за трета година би трябвало да приказваме по този въпрос, откакто пандемията в доста страни към този момент е минала, в резултат на имунизацията. Нямаме огромни терзания, защото огромна част от нас са минали през този развой и сме приели, че това е методът. Със заповедта, която беше издадена от през днешния ден за на следващия ден, хората са уплашени, имат потребност да създадат смяна, да премислят проектите си. ”, Юлия Попова, която е ръководител на Сдружението на банските механи. Според нея въвеждането на мярката е трябвало да стане гладко и по-осведомено.

Източник: skandal.bg