Ние имаме огромен национален интерес Република Северна Македония (РСМ) да

...
Ние имаме огромен национален интерес Република Северна Македония (РСМ) да
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Имаме огромен национален интерес РС Македония да започне час по-скоро преговорите за членство в ЕС

Ние имаме голям народен интерес Република Северна Македония (РСМ) да стартира час по-скоро договарянията за участие в Европейски Съюз и един ден тя да бъде част от европейското фамилията, даже единствено поради общата ни граница и поради стабилността на тази част от Европа. Но това не може да стане с цената на българския интерес и с нарушение на личните критерии на Европейски Съюз, които съюзът самичък е  открил. Това съобщи вицепрезидентът.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 376
Заедно с президента Румен Радев, тя участва на откриването на изложбата " Образът на Майстора ", отдадена на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров - Майстора в Галерия " Квадрат 500 ".   

Най-голямото отчаяние през днешния ден е, че не беше признато от Европейския парламент едно доста значимо изменение на резолюцията за Република Северна Македония и това е изменението, което да отбрани правата на българите в Македония, съобщи вицепрезидентът.

По думите ѝ не е реализиран компромис, с цел да бъде включен този текст в резолюцията. " Най-важната рекламация на България липсва от резолюцията на Екологичен потенциал. За страдание българските евродепутати не са съумели в онази степен да създадат положителното лоби измежду своите сътрудници, с цел да бъде предпазена освен позицията на РСМ, само че и общоевропейската позиция и българската позиция ", разяснява Йотова.

Тя сподели, че е имала доста тежки подозрения още когато тази резолюция е предходна през съответните комисии, преди да стигне през днешния ден до пленарната зала. Още тогава една група български евродепутати бяха вкарали това изменение, което особено подсигурява правата на българите. Не можаха да го отстоят, не можаха да убедят своите сътрудници, че това е автентичен проблем и че тази рекламация на България почива на действителни обстоятелства. Нещо повече, това изменение даже не можа да влезе в компромисния текст, сподели Йотова. 

Според нея доста време е пропуснато от 2019 година, с цел да разбираем на нашите европейски сътрудници, че позицията на България не е просто балканска позиция, а позиция, която почива на действителни обстоятелства. На това, че има дискриминация във връзка с българите в РСМ, че има условия, които България слага и които за жалост толкоз години не се съблюдават. Когато се приказва за прилепяне, за преса, дано тази преса да бъде към страната, която желае да влезе в Европейски Съюз, не към страната, която толкоз години е част от Европейски Съюз, сподели вицепрезидентът Йотова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР