Ние имаме много ясна позиция. Искам да подчертая, че тя

...
Ние имаме много ясна позиция. Искам да подчертая, че тя
Коментари Харесай

Захариева: Ако С.Македония иска в ЕС, да не дава всичко за очерняне на една от членките


Ние имаме доста ясна позиция. Искам да подчертая, че тя няма нищо общо с изборите. Ако реализираме единодушие и пет дни преди изборите, България може да утвърди Рамката за договаряния на районен съд Македония за започване на предприсъединитлени договаряния.

Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя акцентира, че главното в разногласието е обвързвано с осъществяването на Договора за добросъседство и другарство, който бе подписан през август 2017 година

“Най-голямата операция, която идва от Скопие е, че ние им отхвърляме правото на самоопределение. Ние не отхвърляме на българските жители да се самоопределят, какво остава за непознатите жители ”, сподели още Захариева в ефира на Нова телевизия, съобщи БГН Европейски Съюз .

“Ние имаме интерес районен съд Македония да стартира договаряния , само че ние няма по какъв начин да си затваряме очите пред отбраната на националните ползи. Ние имаме доста точки с несъблюдение на Договора ”, акцентира вицепремиерът.

Вицепремиерът прикани още един път по тематиката за районен съд Македония да се понижат страстите и да се приказва не през медиите.

„ Ако сътрудниците от Северна Македония желаят да влязат в едно семейство, няма по какъв начин да активизират цялата си мощ да очернят един от членовете ”, обърна се Захариева към прилежащата страна.

Запитана дали в действителност Ангела Меркел и Бойко Борисов са блокирали по-твърди европейски наказания против Турция, каквито изявления излязоха през седмицата, вицепремиерът уточни: Не е правилно, тъй като няма предложение за нов пакет наказания. Има предложение за правене на повсеместен разбор на връзките ЕС-Турция и възможен нов санкционен механизъм по секторни политики, който би трябвало да бъде направен до март месец.

Относно договаряния те по Брекзит, външният министър сподели, че за нея все по-голяма е евентуална да няма съглашение.

Никой не желае Брекзит без договорка, само че тя е евентуална. Англия остава един от най-близките сътрудници на България. Ние имаме сходни ползи, правила. Ще има разтърсвания и компликации за бизнеса, само че въпреки всичко има правила. Нашите студенти ще би трябвало да имат визи. Ще има проблеми във всяка една сфера на живота, само че по този начин взеха решение британците, заключи Захариева. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР