Ние досега сменихме двама представители в комисията, България няма промяна

...
Ние досега сменихме двама представители в комисията, България няма промяна
Коментари Харесай

Буяр Османи: И от РСМ, и от България се очакват резултати

" Ние до момента сменихме двама представители в комисията, България няма смяна в състава, може би би трябвало да се възползва от нашия опит, само че не предпоставям такава стъпка, единствено разтварям тази тематика, защото и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна ", сподели още Османи във връзка визитата на северомакедонския министър председател у нас през днешния ден и утрешното съвещание на двете държавни управления в София.

Според него историческата двустранна комисия буксува право съразмерно на усилването на проблемите сред двете страни.

" Какво съм забелязал - тяхната динамичност е правопропорционална на политическата динамичност. В момента, когато климатът се утежни и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да създадем един разбор на опита, който е насъбран дотук, без да давам съответен образец ", разяснява Османи.

В коментар на изискването ни Скопие да впише в Конституцията си българите на тяхна територия, външният министър на югозападната ни съседка изрази състрадание, само че уточни, че в случай че те се включат като етническа общественост, то би трябвало да бъдат лоялни към Скопие.

" Не виждаме нищо проблематично да се включи и която и да е друга етническа общественост, да се интегрира, само че и да покаже отговорност и преданост към страната. Специално аз мога да приказвам за Рамковия контракт, бидейки представител на етническа общественост тук, която е получила придобивки от Рамковия контракт, само че той не беше единствено за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, само че може и българите станат част него ", съобщи Османи.

" В връзките сред две страни се чакат резултати и от двете страни ", акцентира той. А във връзка инфраструктурата и усилването на бизнес-и транспортните връзки сред България и Северна Македония, на която слага акцента българският министър председател Кирил Петков, Османи направи забележка, че това не може да е единствено северомакедонски ангажимент.

" Например пътната връзка сред Скопие и София не може да е единствено наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт Клепало от наша страна е приключен, чакаме вие да го завършите от ваша страна ", сподели Османи.

" Аз имам една теза, че нашите връзки не може да основават единствено на политическото доверие и политически контракт. Ние би трябвало да се опрем на мрежа от съдействие с контакти и връзки, хора, бизнеси, университети, които ще остават крепко свързани даже и политическото съдействие да се наруши, тази мрежа ще остане здрава ", съобщи външният министър на Република Северна Македония.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР