Ние делът на тази историческа Македония, която е в България,

...
Ние делът на тази историческа Македония, която е в България,
Коментари Харесай

Македония признавала българския дял, нямало дилеми

Ние делът на тази историческа Македония, която е в България, го признаваме като български дял и тук няма никакви алтернативи, съобщи македонският министър председател Зоран Заев пред bTV.

" Ние го назоваваме този Пиринския дял, тъй като Пирин е най-голямата планина, само че там живеят жители на България, някои от които се усещат македонци и това е тяхно право. И нямаме никакъв подобен проблем ", сподели Заев, откакто по-рано тази година, по време на посещаване в Македония, президент Румен Радев съобщи, че новото име на Македония не би трябвало да включва географско определение, което се отнася към български територии.

Зоран Заев изясни за какво управляващите в Скопие биха приели една от добавките – Северна, Горна или Вардарска, към името Македония, само че единствено за интернационална приложимост.

" Ако погледнем исторически къде е била тази историческа Македония, има един дял в България. Има един дял в Гърция! Ние сме единствено една част. И това е реалност – ние сме горния дял, северния, Вардарския дял ", сподели Заев.

Запитан дали е приказвал с някой от българските си сътрудници по отношение на вероятно ново име на страната, той дава отговор негативно и споделя, че въпреки да е имало " някои обществени изявления, най-после стана ясно, че всъщност това и не е значимо ".

" Много е значимо вкъщи да не бъдем обезличени. Да не бъдем обезчестени. Когато влязохте в тази постройка, извън пишеше " Правителство на Република Македония ". Да не се постанова това да го променяме ", сподели македонският министър председател.

След като през вчерашния ден във Виена се организира нов кръг от договарянията сред Скопие и Атина за името на Република Македония, сред двете страни остават най-трудните въпроси за разрешаване – дали смяната ще бъде обвързвана с смяна на македонската Конституция, дали името ще бъде единствено за интернационална, само че и за вътрешна приложимост, и ще не престават ли актуалните македонци да се назовават наследници на Александър Велики и неговото антично царство.

" Ако не успеем, няма да имаме евентуално бъдеще в Европейски Съюз, в НАТО. Тогава ще би трябвало Европа да я доведем в Скопие, в Македония – не виждам различен вид! В най-краен случай, в случай че не се откри решение, въпросът ще остане отворен и ще продължим след три месеца, след шест месеца отново да търсим отговор ", показва Заев.

Следващият кръг от договаряния за името се чака при започване на май.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР