НФСБ се трогнали от щетите, които нанася на нацията лотарията

...
НФСБ се трогнали от щетите, които нанася на нацията лотарията
Коментари Харесай

Диагноза: Държавна хазартната зависимост

НФСБ се трогнали от вредите, които нанася на нацията лотарията и оферират промени в Закона за хазарта. Защо обаче, тези промени не обгръщат съществени проблеми с хазарта? Вариантите са два – или липсва разбор и експертиза за действителните проблеми, или има сделка да се бутнат единствено избрани неща, с което няма да се попречи на бизнеса. Да сте виждали до в този момент финансовия министър Владислав Горанов да е в тандем със Симеонов? Защо пък тъкмо за лотарията се кооперираха?
Частната " Национална
лотария ", чиито мажоритарен притежател е предприемачът Васил Божков, разгласи, че национализацията ѝ от страната, каквото е едно от предложенията за смяна в закона, ще аргументи " големи финансови и репутационни вреди на България ". Според лотарията сходна стъпка ще докара до големи финансови вреди за данъкоплатците поради възможни бъдещи правосъдни каузи, свързани с предварителното едностранно преустановяване на 10-годишения лиценза на " Националната лотария ".

Освен закононарушенията, за които ви разказахме, разбор на Фрог разкри още редица пагубни проблеми, само че за тях, както е споделил поетът „ ни дума, ни стон, ни вопъл “. Горанов се включи евентуално тъй като частните играчи печелят от
лотарията повече, в сравнение с можете в миналото да си визиите, а един от тях настойчиво се твърди, че е депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Някой би трябвало да ги отбрани на държавно равнище, както нормално. „ Лафка “ е един от огромните дистрибутори на лотарийни билети, цигари, вестници, бързи заеми и така нататък Да е направил до в този момент нещо Горанов, което да е в ущърб на Пеевски? Едва ли в този момент ще е тръгнал натам. Едва ли може да чакаме и всеобщи инспекции, макар, че има защо.

Закон, който никой не зачита


В Закона за
хазарта категорично е записано, че моментната лотарийна игра е хазартна игра, че хазарт е всяка игра на случайността, в която има залог и може да се получи облага или да се загуби залогът. Записано е още: „ В хазартните игри могат да вземат участие единствено пълнолетни дееспособни физически лица, за които няма ограничавания в този или в други закони. Недееспособните могат да получават билети или талони за присъединяване в обичайната лотария, тото игри и томболи единствено по подаяние “*. Ей по този начин до момента в който си четете, можете ли да извършите разграничението сред дееспособно и недееспособно лице. За малолетните би трябвало да е ясно, макар че това нарушаване – продажбата на талончета на деца, са дотам всекидневие, че на никой не вършат усещане.

Дефиницията за неправоспособност е много обширна – обгръща и лица с разнообразни типове зависимости, като алкохол, опиати, други субстанции, психологични и душевни болести. Това че го написа в закона не значи, че касиерката в хранителния магазина или бензиностанцията може да разграничи такова лице. Кой ли пък ще я глоби, че му е продала търкалка, индивида си я заплаща. Мислите ли, че лотарийните билети НЕ се продават както на малолетни, по този начин и на недееспособни лица. Законодателят очевидно е решил, че това е рисково и тъкмо поради това закона го не разрешава?

Но още един път - какво от това…

Хазартът е фикс идея за непостижимо благополучие, само че множеството печелят тъга

Според закона
хазарта, каквито са моментните игри, лотарията или търкалките, не би трябвало да ви подвеждат, че посредством тях можете да оправите проблемите си. Но единствено вижте по какъв начин се споделят билетите с вяра „ Сбъдни фантазията си “, „ Мечтания дом “, „ Печалба за цялостен живот “, „ Американска фантазия “, „ Море от съкровища “, „ Празничен кеш “, „ Египетско богатство “, „ Детелинки на шанса “ и така нататък Много е значимо, че самия билет те улича в ритуалността да изтъркаш покритието, което лишава време и подвига адреналина на макс, с цел да искаш отново и отново.

Много постоянно под въздействието на огромен стрес като загуба на работа, загуба на непосредствен човек, бракоразвод или друго обществено разтърсване се развива натрапчиво предпочитание, обвързвано с
хазарта, с желанието да се довериш на шанса си и да получиш благополучие. Съдбата би трябвало да те компенсира за неправдата в живота ти. Това са част от вярванията в народопсихологията на българина, че на който не му върви в любовта му върви в хазарта. Залага се най-често поради желанието да се избяга от депресията, от нищетата, от житейските неволи, от мизерията, от нищетата, от невъзможността да се погрижиш за децата си, за родителите си, за себе си. Според изследванията дамите са по лабилни в това отношение от мъжете. Хазарта води до динамична смяна на настроението, асоциирана със залагането. За доста хора е познато това характерно неспокойствие и прилив на сила, свързвани с хазарта, което става значимо повече, в сравнение с облагата на пари. Личността на хазартно подвластният е прочувствено обвързвана повече с чувствата от еуфорията, в сравнение с с парите сами по себе си. Еуфорията е дрогата при хазарта. Някои хора са извънредно суеверни и даже имат вяра, че могат да управляват резултата. Изследванията демонстрират, че доста хора, диагностицирани със хазартна взаимозависимост имат изкривени вярвания за парите, които източник и по едно и също време с това решение на техните проблеми.

Специалистите назовават несъразмерното
залагане фикс идея. Манията е дискретна болест, която върви паралелно със мощна възбуденост, идваща от вътрешната страна потиснатост, безпричинни положителни промени в характера и неспираща подтиснатост. В други страни има профилирани служби, телефони, уеб сайтове за помощ на хазартно подвластни и хора с проблеми с хазарта. В България няма нищо сходно. Преди време имаше уеб страниците за информация, по какъв начин да се спасите от проблемите си с хазарт, на които несметно се популяризираше и препращаше към страниците за… хазарт. Какво по-хубаво място да рекламираш от уеб страниците в които хората търсят помощ. Лечението на лица с хазартна взаимозависимост минава непосредствено през центровете за наркзависими, тъй като у нас няма други профилирани институции. Все едно в една стая да „ лекуваш “ болен от хепатит, болен от шарка и болен от дезинтерия… Трудно е, не е ясно дали е допустимо. Грозната статистиката сочи, че 25% от подвластните от хазарт, потърсили лекуване, към този момент са пробвали самоубийство.

Давам пари, с цел да ги взема - бързи заеми за
хазарт


Според закона има възбрана за предоставяне на заеми и заеми от уредници на
хазартни игри. Те не могат да влизат в каквито и да било взаимоотношения с участници в игрите за даването под каквато и да е форма на заеми или заеми за присъединяване в хазартните игри. Но такава възбрана няма за техните сътрудници. Въпреки че (вярваме всички осъзнават) има логичност на едно място да не е възможно да се оферират хазартни игри и да се дават под каквато и да е форма заеми или бързи заеми това се прави всеобщо. Какво предлага „ Лафка “? Точно по този начин, бързи заеми. Справка в интернет сподели, че може да избирате от 11 разнообразни разновидността за бързи пари, които да получите точно от „ Лафка “. „ Кредитите предлагани в Lafka ви дават опцията да кандидатствате от над 800 обекта в цялата страна. “, ни твърдят предложителите.

.

Заедно с жълто-кафяви вестници, които промиват мозъци, тютюнопушенето, което ви убива и картончетата с вяра, които ще ви оправят живота можете да вземете и заем с цел да си осигурите всичко това. Едно положително бизнес партньорство сред
хазарт, заеми, пороци и медийна операцията обезпечено на едно място от най-преуспелия млад политик у нас Делян Пеевски.

Разбира се веригата на депутата не е единствения извършител на тази законова режисура. Много са. Всички акции на държавни институции се афишират обществено от коя до коя дата са, къде, какво, по какъв начин и от кого ще се ревизира. Най-често това е, с цел да се приготвят проверяваните. Да сте чували за акция, в която да се ревизират местата за бързи заеми дали продават
лотария. Няма и да чуете. Горанов ли да я разпореди?

Някога да сте чули някой да е санкциониран, че е продал непозволено лотариен билет? Дори има обособена, спомагателна
лотария единствено за търговците на билети - получават особено талонче в кутиите с тиражите, което записват особено, т.е. колкото повече, толкоз повече. За тях има настрана разиграване на предметни и парични награди.

Не, това не е реклама, това е „ репортаж “

По закона като част от Националните етични правила за реклама и комерсиална връзка се създават специфични правила по отношение на рекламата на
хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци, които разгласяват, излъчват или популяризират рекламата, са длъжни да разгласяват на уеб страницата си Националните етични правила за реклама и комерсиална връзка, в това число за рекламата на хазартни игри. Познайте дали на някой от уеб страниците за моментна лотария има оповестени такива правила. Ако има са добре скрити.

Както има възбрана да се популяризират непосредствено алкохол и цигари, по този начин в България е неразрешено да се популяризира и
хазарт. В закона ясно е написано, че директна реклама на хазартни игри и разпространение във всякаква форма, с всевъзможни средства информация, която непосредствено приканва потребителите да вземат участие в хазартни игри, в това число като основава усещане, че с присъединяване в играта потребителите ще могат да разрешат персонални или финансови проблеми или ще реализиран финансово благоденствие, или приканва жителите да вземат участие в играта с обещания за огромни облаги.

Както знаете кой какво е спечелил се излъчва по трите национални малките екрани. Начина, по който се прави може да мине за законен, само че поради всичко казано до в този момент, дали е по този начин? Основната цел на тези излъчвания е да те накара да играеш. Най-силният рекламен канал за хазартните компании са точно личните им телевизионни излъчвания. По този метод те участват непосредствено в наличието на медиите, не просто със закупено рекламно време. Така се заобикалят рестриктивните мерки, които Законът за
хазарта постанова върху рекламата на този вид бизнес. С текст за възбраната на реклама в закона законотворецът като че ли си е приключил работата, тъй като той на процедура значи, че рекламата на лотарийни игри не може да споделя " играй и ще спечелиш " или не може да внушава, че животът на всеки ще се промени, в случай че си закупи лотариен билет. Тук има едно огромно ОБАЧЕ, тъй като в случай че в границите на телевизионното предаване хора описват, че са си оправили живота, построили са си къща, помогнали са на децата си и на себе си - това към този момент е житейски факт. Истинска история, от живия живот. Не е реклама. Прави ли ви усещане, че в никакъв случай до в този момент не е спечелило дете или малолетен. А младоженци поискали всички посетители да им подарят лотарийни билети? А „ недееспособно лице “? Не са чак толкоз арогантни към момента лотарийните босове, внимават и това се вижда.

Логично, като става въпрос за непозволена реклама в малкия екран се сещаме за Съвет за електронни медии. Как реагира медийният регулатор, когато вижда какво се случва. Съгласно закона преценя, че апелите по медиите да се купуват билети за другите
лотарии, т.е. хазарт, не е нещо наред, тъй като както казахме те не популяризират, те демонстрират репортажи. Все отново, макар че по Закона за радиото и малкия екран Съвет за електронни медии няма пълномощия да следи хазартните игри, те изпращат писмо до Комисията по хазарта, в което показва подозрения за директна реклама в телевизионни излъчвания и моли институцията за мнение. Комисията за хазарт, като контролен орган дава отговор на медийния съвет, че не установи директна реклама на тези игри по малките екрани по смисъла на Закона за хазарта. Един риторичен въпрос - вие, като елементарен и естествен човек, който гледа телевизия, съгласно вас това директна реклама ли е на хазарт?

Лотарията е бомба със закъснител, само че броячът напредва

Държавния състезателен тотализатор и частните играча на пазара на лотарийни игри имат подобен модел на наличие в малките екрани. Аактьорът Захари Бахаров е е ту Дядо Коледа, който раздава дарове и на положителните служители на реда и на неприятните, макар белезниците. Спортният тотализатор е с по-семплия водещия Деян Славчев (Део). Преди време рекламно лице на
лотария бе и Владимир Карамазов. Тримата са извънредно известни, което в допълнение напомпва имиджа на хазартните игри, само че дали актьорския им имидж няма да пострада, в случай че вероятно някой в страната вземе, че се разсъни, вземе че извади статистика за хазартно подвластните, за самоубийствата, за банкрутите, за потърпевшите, за кражбите и измамите поради тази „ пристрастеност към благополучие “.

Около тв изявите на
лотарията витаят много клюки. Единият от тях е, че като се изключи че лотариите са измежду огромните телевизионни рекламодатели, те са поели ангажимент и да заплащат на малките екрани % от оборота си в границите на 3 %, само че сумата не е по-малка от избрана на месец цифра. Говори се също по този начин, че има хората, които вземат участие в предаванията, само че не са спечелили действително, а им е платено, с цел да опишат режисирано историята си. От една страна няма по какъв начин да не е режисирано, тъй като толкоз доста неща не могат да кажат в ефир, само че пък и по какъв начин по този начин един не приказва естествено, а всички рецитират, даже и да е действителна историята им.

Факта е, че лотарийните игри снимат и рекламни клипове с честотата, с която го вършат най-големите рекламодатели на пазара - мобилните оператори. Заради многочислените типове игри и лотарийни билети, които имат и идентични имена фирмите влагат в нови клипове всякога, когато пуснат нов артикул или нов тираж на съществуваща игра. За в този момент оставяме на страни въпросът чии са продуцентските къщи, които вършат предаванията и рекламите, тъй като там завъртането на парите е друга тематика.

Но няма по какъв начин да не обърнем изключително внимание на така наречен „ хард сел “ промоции в комерсиалните обекти, при които фирмите заплащат в допълнение, с цел да може продавачите да оферират продуктите на касите. Няма по какъв начин да сте пропуснали обстоятелството, че като си купувате самун, касиерката в хранителния магазин ви пита дали не желаете ди си купите и лотариен билет. Вярно е, че се поукротиха с това, само че по едно време беше наложително да ви набутат даже билетите под носа, до момента в който ви питат. По този метод е неизбежно и сигурно пита малолетни и недееспособни лица, не от вежливост към клиента, а тъй като за това се заплаща в допълнение. Може да ви изискат персонална карта, за да удостоверите възрастта си, в случай че желаете да си купите цигари или алкохол, само че някой да сте чували да изиска документ, с цел да се купите моментна
лотария?

Да популяризираме
хазарта, с цел да го ограничим

Ако си спомняте през октомври 2015 година се заформи един скандал с процедурата за финансиране на планове за предварителна защита на
хазарта, тъй като неправителствените организациите не са съгласни с разпоредбите и изискванията препоръчани от министъра на финансите Владислав Горанов и най-много тъй като съгласно тях всичко което министрите оферират в последна сметка е ориентирано към рекламиране на хазарта. Най-вероятно са правили предложенията в съгласие не с центъра по наркомании, а с лотарийните босове. Предвидено бе финансиране за „ създаване на дизайн на рекламни известия, стикери и надписи за обектите, в които се провеждат хазартни игри “. Със сигурност неправителствените организации, които са си сложили за цел битката с хазартната взаимозависимост мъчно се оправят с цялата страна, впрегната да популяризира хазарта като панацея за несгодите.

Налице са голям брой нарушавания на закона, за които всички институции са не просто слепи и глухи, а напряко в кома, а ръководещите закрилят
хазарта, тъй като той доста спомага за все по-масовото обедняване и оглупяване на хората, а това ги устройва съвършено. Да бяха единствено няколкото министри, за които ви разказахме предходната седмица, които не знайно за какво не реагират на нарушаванията. Както е тръгнало май готвят да имаме и министър на хазарта. Проблемът е доста по-сериозен от дебилно късогледство, а неглижирането му води до всеобщо разпространяване на болест. От нея избрани лица не просто забогатяват, а стават недосегаеми, а други са унищожавани всеобщо.

Екип Фрог Нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР