Незрящият французин с български корени Венсан Винел, който преди година

...
Незрящият французин с български корени Венсан Винел, който преди година
Коментари Харесай

Незрящият французин с български корени с първи концерт у нас

Незрящият французин с български корени Венсан Винел, който преди година направи възторг в Париж, ще изнесе първия си концерт в България. Той ще пее на фестивала " Фракофоли " в Благоевград на 22 юни в поддръжка на идеята за еднакъв достъп до просвета и изкуство. Това оповестиха уредниците на проявата.

Четвъртото издание на " Франкофоли " ще бъде първото събитие в България, което ще започва акцията " Отворена зона " в партньорство с фондация " Моменти " за равни благоприятни условия за достъп до просвета и изкуство на хора в неравностойно състояние и разнообразни обществено изолирани групи.

Тази година фестивалът за модерна музика ще се организира на 22 и 23 юни в парк " Македония " в Благоевград, където предходната година събитието събра над 30 000 души аудитория. И тази година входът ще бъде свободен за всички искащи за посетят фестивала.

За първи път на концертите на " Франкофоли " ще бъде построена специфична фестивална зона, подобаваща за настаняване на хора с нарушена подвижност и техните придружители, обособена като достъп и нужна видимост към сцената. На разположение за помощ в напредването на хора с увреждания ще бъдат и доброволци-асистенти. Необходимост от помощник може да бъде авансово декларирана в Информационния център в града.

Венсан Винел се е съгласил да взе участие, с цел да поддържа акцията " Отворена зона ", показват от фондация " Моменти ". Това ще бъде първи независим концерт на незрящото момче с български генезис на родна земя, което през лятото на 2017 стана звезда във Франция след присъединяване си в музикален риалити формат. Той ще извърши в Благоевград песни от първия си независим албум и негови тълкования на международни шлагери.

Венсан Винел, който покори Франция

21-годишният Венсан Винел стана известен и обичан у нас и във Франция с гений и персоналната си история, която разрушава обществената стигма за хората с увреждания. Надарен с извънреден слух, само че с нарушено зрение, предходната година той се яви на кастинг и, акомпанирайки си на пиано, стигна до третото място в " Гласът на Франция ", като завоюва сърцата на французите.

Венсан Винел е роден със мощно повредено зрение през 1996 г в България, където е отглеждан в дом за сираци. Тригодишен е осиновен във Франция и пораства в парижко предградие. Родителите му бързо виждат изключителната му музикална заложба - напълно дребен се научава да свири на пиано самичък, по слух.

Следват сложни тинейджърски години, в които увреждането му е причина за изолираност, самотност и отменяне от страна на останалите деца. Пред френските медии споделя, че постоянно е бил обект на дискриминация и насмешки, поради което напуща колежа, в който учи.

Но продължава напред с музиката и безусловната поддръжка на родителите си по този път. Иска да учи музика професионално в Консерваторията, само че заради липса на учител, който да владее брайлова писменост и ноти, не е признат.

Свири по улиците и на публични места. През 2017 година е инцидентно видян от сътрудничка на риалити формата " Гласът на Франция ", до момента в който свири на пиано в чакалнята на парижката гара " Сен Лазар ". Тя го кани да взе участие в шоуто.

Явява се на кастинг и впечатлява журито с интерпретация на шлагера Lose Yourself, донесъл през 2002 година на Еминем премия " Оскар ", и влиза в тима на световноизвестната френска звезда Мика, правил дуети с Фарел Уилямс и Ариана Гранде.

Много бързо Венсан се трансформира в сензация във Франция и набира хиляди почитатели. Пред " Фигаро " споделя: " Не мисля за себе си като за човек с увреждане, тъй като моят кусур е обезщетен с нещо друго. Имам безспорен слух, когато чуя някое парче, го запаметявам и мога незабавно да го възпроизведа. Аз съм като супер-герой на слуха ".



Фестивалът " Франкофоли "

Фестивалът " Франкофоли " се организира в Благоевград от 2015 година, като изнесено издание на най-големия европейски фестивал за модерна франкофонска музика Les FRANCOFOLIES de la Rochelle (Ла Рошел, Франция).

В трите му издания до момента на сцената се качиха едни от най-актуалните звезди на актуалната френска музика – ЗАЗ, Имани, Джипси кингс, Нувел ваг, Патрисиа Каас, Боб Синклер и други

Фестивалът Les Francofolies (Ле Франкофоли) е най-големият интернационален фестивал за модерна франкофонска музика, който се организира всяка година от 1985 година насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е прочут точно с този фестивал, поради който всяка година идва към 110 000 души аудитория. Освен годишните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се организира още в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в България.

През предходната година " Франкофоли " в Благоевград беше разгласен за едно от 100-те най-големи събития от целия свят, популяризиращи френскоезичната просвета. Инициативата е на френската страна и е под патронажа на президента.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР