Незначителни промени по органолептични показатели - цвят и мътност, са

...
Незначителни промени по органолептични показатели - цвят и мътност, са
Коментари Харесай

Водата в Стрелча мътна заради снеготопенето

Незначителни промени по органолептични индикатори - цвят и мътност, са открити в пробите води, взети от Регионалната здравна ревизия от водоизточника в Стрелча, оповестиха от инспекцията. По мнението на здравните специалисти тези промени не се дължат на замърсяване, а на сезонното снеготопене. 

Проби от водата бяха взети по неотложност, след приемането на сигнал в Здравната ревизия от полицията за случай с изхвърляне на боклуци наоколо до вододайната зона на водоизточник за питейно водоснабдяване на град Стрелча – река Меде дере.

В инспекцията на място са взели участие експерти от отдел „ Държавен здравен надзор “, дирекция „ Обществено здраве “ и шефът локалното ВиК.  Констатирано е, че на към 400 м от водохващането е изхвърлен боклук във тип на модифициран скален материал.

Извършено е пробонабиране на вода от тласкателя при водохващането, както и от два пункта от вътрешната водоснабдителна мрежа на град Стрелча. Пробите са доставени незабавно в лабораторията на РЗИ Пазарджик за разбор по химични и микробиологични индикатори. Получените резултати от осъществените разбори на питейната вода по химични индикатори демонстрират сходство с Наредба № 9 на Министерството на здравеопазването за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.  

Здравната ревизия е издала наставление до шефа на ВиК сдружението с ограничения за разчистване на водовземните уреди и привеждане на водоизточника в сходство със здравните условия.  

За случая са осведомени Министерство на здравеопазването, регионалният шеф и кметът на община Стрелча.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР