Независимостта на България е възстановена на 22 септември 1908 г.

...
Независимостта на България е възстановена на 22 септември 1908 г.
Коментари Харесай

110 години независима България

Независимостта на България е възобновена на 22 септември 1908 година в старопрестолния Търновград, когато в църквата "Свети Четиридесет мъченици " в тържествена конюнктура е прокламирано от княз Фердинанд възобновяване на независимостта на България посредством превръщането й в царство, т.е. прогласено е възвръщането на царското ѝ достолепие.

Мястото за прочитане на царския манифест, с който се прокламира самостоятелност, е алегорично. В Търново е прокламирано възобновяване на българската самостоятелност от Асеневци на 26 октомври 1185 година (празникът на Св. Димитър Солунски). Именно в църквата "Свети Четиридесет мъченици " е прогласено възобновяване на независимостта на България след византийско господство над българските земи, почнало през 1018 година. Символичното място на прочитане на манифеста от Фердинанд към българския народ цели да подчертае правоприемството на Третата с Втората и Първата българска страна.

Независимото Българско царство е прието от Великите сили напролет на 1909 година. От Освобождението на България през 1878 година до оповестяването на нейната самостоятелност тя е трибутарно (зависимо) княжество по отношение на Османската империя. Според чл.1 от Берлинския контракт: "България се конституира като самоуправляващо се княжество под суверенитета на Негово Величество султана... "

Берлинският контракт от 1878 година дефинира Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развиване на страната и лимитира нейните благоприятни условия в интернационалните връзки. Мирните съглашения задължават българското княжество да се преценява с режима на капитулациите (система от интернационалните контракти, при която европейските страни получават стопански, правосъдни и други привилегии в Османската империя), наложени от Великите сили на Османската империя. Тези "договорености " постановат преференциален импорт на европейските промишлени артикули и обрича развиването на българското вътрешно произвеждане. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България напъните на българския политически хайлайф се насочват към оповестяване на самостоятелност.

Благоприятни условия за това настъпват през лятото на 1908 година Тогава в Османската империя избухва Младотурската гражданска война, вниманието на Великите сили е ориентирано към френско-германския спор за Мароко, Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина, а по железопътната линия Одрин - Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов употребява момента и конфискува железопътната линия.

В нощта против 22 септември министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата "Хан Крум " край Русе. Оттам цялото българско държавно управление и князът поемат към Търново. Царският трен, в който пътуват държавниците, прави отмора по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Независимостта на България е оповестена тържествено на 22 септември 1908 година в църквата "Св. 40 мъченици ". Княз Фердинанд I приема купата цар на българите. На идващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заканите с война от страна на Османската империя България дава отговор с военна готовност и в същото време заявява подготвеност за спокойно споразумяване. Тъй като Берлинският контракт е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са подготвени за огромна война, напъните се насочват към дипламотическо признание на българската самостоятелност.

Българо-османските несъгласия са уредени благодарение на Русия. През април 1909 година са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол. Според тези съглашения Русия опрощава османските отговорности, останали от войната от 1877-1878 година, в подмяна Османската империя се отхвърля от всевъзможни финансови искания към доскорошното трибутарно княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 млн. франка на Русия в период от 75 години. През същия месец империята признава независимостта на България, последвана и от Великите сили.

С провъзгласяването на независимостта на България се издига интернационалният престиж на страната и тя се трансформира в равноправна на другите страни. Княз Фердинанд приема купата "цар на България " . Създадени са предпоставки за освобождение на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

Оценки: Проф. Георги Марков: "Това е един пропуснат нов остарял празник. На първата годишнина през 1909 година той се празнува доста тържествено. В архива на цар Фердинанд, който внукът му Симеон Сакскобургготски подари преди две години на Централния държавен списък, има фотоси от първата годишнина - с царя, със фамилията му, с държавното управление. Този ден (22 септември) се празнува по българските легации и консулства в чужбина, издава се възпоменателен кръст, взима се решение да се сформира Зелена книга на независимостта, която обаче не излиза по външнополитически съображения. След Първата международна война празникът е празнуван по едно и също време с възшествието на цар Борис III по нов жанр на 5 октомври. Поради тази причина след 1944 година празникът е разгласен като царски и е неразрешен. И по този начин до 1998 година, когато става формален.

Все още обаче не може да се схване от народа ни, че това не е елементарен почивен ден. Повечето българи не могат да схванат смисъла му. Знае се за 3 март и за 6 септември, само че не се знае, че в продължение на 30 години България е била васално княжество на Османската империя и българският княз е васал на своя сюзерен - султан Абдул Хамид II. България не е била приета за международноправен индивид, не е можела да изпраща свои делегации на конференции и конгреси, нямала е право да обмитява стоките от Великите сили, българският съд не е можел да осъди гражданин на Велика мощ, направил ликвидиране на наша територия, и така нататък Освен това в Южна България е съществувала компанията "Източните железници ", която официално е била благосъстоятелност на Османската империя, само че де факто е германско-австрийска и е ръководена от барон Хирш. В същото време през тези години страната ни е претърпяла един голям напредък - икономически, политически и културен. Тя става европейска страна като наличие и просто се е чакал сгодният миг да бъде приета за самостоятелна. Това е така наречен Балканска рецесия от 1908-1909 година "

Чествания:

През целия ден във Велико Търново ще има празнувания. Те започнаха още от рано сутринта с отслужването на света литургия, следва водосвет и издигане на националния трикольор, съобщи Българска национална телевизия. По мотив честванията на празника на Независимостта в София придвижването в столицата ще бъде затруднено - формалната гала е от 11 часa на пл. Александър Първи.

А центърът на София ще бъде затворен от 11 до 17 чaса, поради обичайна за Европа самодейност "Ден без коли ". В периметъра сред булевардите "Княз Александър Дондуков ", "Васил Левски ", "Патриарх Евтимий ", "Христо Ботев " и "Александър Стамболийски " гостите на града ще се придвижат пешком, с колело, тротинетка или с градски превоз.

От 9 часа и 30 минути до седем и половина тази вечер се стопира придвижването през прохода Шипка поради провеждането на автомобилното планинско съревнование „ Шипка - Дамасцена 2018 ". Трафикът ще бъде пренасочен през Прохода на Републиката. Същият сектор ще бъде затворен и на следващия ден. от 7:30 до 17:30 ч.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР