Независимо от това каква позиция заемате във вашата компания, можете

...
Независимо от това каква позиция заемате във вашата компания, можете
Коментари Харесай

Трите нива на лидерството

Независимо от това каква позиция заемате във вашата компания, можете да бъдете водач. Дори измежду неофициалните ръководители обаче съществуват разнообразни равнища на водачество. Въпреки че всички те са от основно значение за построяването на сполучлив бизнес, в случай че сте упорит бизнесмен, който е заложил бъдещето си на дадена концепция, то би трябвало да се стремите към достигането на най-високото равнище - това на същинския водач.

Ето трите равнища на водачество и метода, по който може да достигнете до най-високото ниво в мениджмънта.

Първо равнище - почитател

Това е равнището, на което се намират хора, които имат доста характерни умения или знания. Това са хората, които се оправят най-добре с дадена задача. Последователите са жизненоважен съставен елемент за ефикасната работа на всяка компания. Ако обаче желаете да преминете на идващото лидерско равнище, би трябвало да намерите метод да разширите ролята си в компанията и да придобиете нови знания и опит.

Когато започнах първото си предприемаческо начинание трябваше да науча доста неща за разнообразни аспекти на бизнеса, за които преди този момент даже не се бях замислял. Имах инженерен опит, само че нямах визия по какъв начин се прави маркетинг, по какъв начин действа веригата за доставки и по какъв начин да изградя връзка с моите евентуални клиенти. Използвайки естественото си и способността си да се изучавам бързо, аз съумях да придобия знания в най-различни сфери. За да преминете оттатък първо равнище, би трябвало да напуснете зоната си на комфорт и да скочите в непознати за вас области на бизнеса.

Второ равнище - началник

На това равнище са хората, които са приложили необятните си знания, с цел да влязат в ролята на началник на екип. За да станете обаче същински водач, би трябвало да превърнете хората към вас в водачи. Това е дълъг обучителен развой, при който показвате на вашите чиновници по какъв начин да бъдат самодостатъчни и да вземат решения. Когато някои ваш зависещ ви търси с проблем, задайте му за задача да ви предложи едно или две решения на казуса.

Когато зададете сходни упования, чиновниците ви ще се научат да бъдат по-самостоятелни и да не се опасяват да споделят концепциите си. Те ще стартират сами да си дават отговор на въпросите, от които преди са търсили отговор от вас, и с течение на времето ще стартират да подхващат независими дейности, без непрекъснато да ви питат за утвърждение. Това ще ви разреши да се фокусирате върху по-голямата картина

Трето равнище – същински водач

Лично аз нямам доверие, че е нужно човек да бъде осведомен в елементи със спецификите на даден бизнес, с цел да стане водач в тази сфера. Защо? Защото същинското водачество опира до ръководството на хора, характери и визии. Вече не сте подвластни от ръководството на KPI, артикули, екипи и планове. Вашата задача е да вдъхновявате, поддържате връзка и свързвате.

Основният проблем, когато достигнете до върха на водачеството, е във въпроса по какъв начин да се задържите на това равнище. За да го постигнете, би трябвало да установите ясни граници, които да ви попречат да се върнете към ръководенето на ежедневните интервенции на избран отдел или екип. Аз позволявам този проблем като в никакъв случай не спирам да мисля за по-голямата картина.

Ако желаете да бъдете същински водач, би трябвало да спрете да мислите за метода, по който се вършат нещата, и да започнете да се фокусирате върху задачата на вашия бизнес, върху това какво въплъщава той и по какъв начин желаете да бъде възприеман от другите.

...................

Раж Джана за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР